Här har alla kyrkbänkar bytts mot röda stolar

De röda stolarna visade sig vara mer uppskattade när folk fick se dem. Sedan palmsöndagen har de ersatt kyrkbänkarna. Foto: Peter Artman. 

Inte helt utan debatt gjorde Torps församling i Orust pastorat sig av med alla kyrkbänkar. Det var en nödvändighet för att kunna fortsätta med församlingshemmets verksamheter. Nu sitter gudstjänstdeltagarna på stolar.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Renovering

De röda stolarna visade sig vara mer uppskattade när folk fick se dem. Sedan palmsöndagen har de ersatt kyrkbänkarna. Foto: Peter Artman. 

Orust pastorat beslutade i höstas att bygga om Torps kyrka. Församlingshemmet skulle säljas och verksamheterna där behövde därför flytta in i kyrkan. Försäljningen har inte blivit av och planen för församlingshemmet är oklar, men renoveringen och det mer vardagsrummässiga kyrkrummet är klart. Peter Artman är komminister och berättar hur kyrkan förändrats.

- Vi har ett nytt kök – inte bara ett pentry - under läktaren, ett mysrum för barnverksamhet och så har vi bytt ut kyrkbänkarna mot stolar, säger han.

Samtliga bänkar har bytts ut mot 60 rödklädda stolar i rader. På grund av restriktioner från brandmyndigheten sitter de ihop med varandra, men stolarna kan enkelt säras på om man vill möblera om.  

Mer välkomnande kyrkorum

- På så sätt kan man vända och vrida på dem hur man vill. Men de står mest som de står nu, så de inte ger ett stökigt intryck, säger Peter Artman. 

Tanken var att stolarna skulle ge besökarna en mer inbjudande känsla än de tunga bänkarna. Bänkarna kan påminna om tider då kyrkan upplevdes som auktoritär och individen inte kände sig fri utan skulle foga sig till kyrkan och dess regler om vad man fick göra på söndagen, förklarar Peter Artman.

- Man brukar säga att det sitter i väggarna, men det kan också sitta i bänkarna - man kan märka kultur också där. En variant hade såklart varit att lyfta ut hälften av bänkarna och ha kvar några rader längst fram, men det var inget vi valde här. 

Kritiska röster

Att ta bort de traditionella kyrkbänkarna har inte varit helt okontroversiellt. Riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen var inkopplade inför beslutet och godkände renoveringen och utbytet. Församlingen menade att det viktigaste ändå är att kyrkan används på ett bra sätt. Men det kom reaktioner ändå och det var främst från personer som inte är aktiva i gudstjänstlivet. Många av dem kom till invigningen den 2 april och blev positivt överraskade.

Gunnar Johannesson och Peter Artman, komminister. I det nya köket under orgelläktaren står Inger och Anders Klingberg och Kristin Hallgren. 

- Vi hade väntat oss omkring hundra besökare, men det kom det dubbla. Jag tror att många var nyfikna. En av de mest kritiska vände och blev mild och förstående när hon såg resultatet. 

En annan som var kritisk till en början, men ändrade sig under invigningen var Charin Sandström som jobbar på kyrkogårdsförvaltningen i pastoratet. 

- Jag trodde först att det handlade om att ta bort några bänkar, men hörde sedan att det rörde sig om alla. Jag blev skärrad och kände att jag behövde gå dit på invigningen. Det var en positiv överraskning för det var en väldigt fin atmosfär - öppen, ombonad och välkomnande. 

Lägre tröskel

Hon säger att det högkyrkliga har tagits ner till lägre nivå och att tröskeln nu kan bli lägre för vissa som kan få lättare gå till kyrkan.

- Vi lever i en föränderlig tid, inget är som för femtio år sedan. Kyrkan måste leva med tiden utan att för den delen glömma sitt syfte. 

De nu utbytta bänkarna har också en historia. Det blev skarpt läge i november eftersom ombyggnationen snart skulle börja. Det fanns inte någonstans att förvara bänkarna och de kunde inte stå utomhus. Församlingsrådet fick en idé. 

- Vi tänkte att privatpersoner kanske kunde dra nytta av dem. De är i jättefint skick så vi lade ut annonser på olika ställen och erbjöd vem som helst att hämta sig en bänk, säger Peter Artman.

Det kom folk från olika håll och alla bänkar hämtades. Men Peter Artman är mån om att bänkarna får den vård de behöver och han tipsade de nya ägarna om att om bänkarna ska stå utomhus behöver de målas för att tåla väder och vind. Ska de stå inne är de fina som de är.

Tanken med stolarna är att ge besökarna en mer inbjudande känsla än de tunga bänkarna. Foto: Peter Artman.