Orust pastorat beslutade i höstas att bygga om Torps kyrka. Församlingshemmet skulle säljas och verksamheterna där behövde därför flytta in i kyrkan. Försäljningen har inte blivit av och planen för församlingshemmet är oklar, men renoveringen och det mer vardagsrummässiga kyrkrummet är klart. Peter Artman är komminister och berättar hur kyrkan förändrats.
- Vi har ett nytt kök – inte bara ett pentry - under läktaren, ett mysrum för barnverksamhet och så har vi bytt ut kyrkbänkarna mot stolar, säger han.
Samtliga bänkar har bytts ut mot 60 rödklädda stolar i rader. På grund av restriktioner från brandmyndigheten sitter de ihop med varandra, men stolarna kan enkelt säras på om man vill möblera om.
Mer välkomnande kyrkorum
- På så sätt kan man vända och vrida på dem hur man vill. Men de står mest som de står nu, så de inte ger ett stökigt intryck, säger Peter Artman.
Tanken var att stolarna skulle ge besökarna en mer inbjudande känsla än de tunga bänkarna. Bänkarna kan påminna om tider då kyrkan upplevdes som auktoritär och individen inte kände sig fri utan skulle foga sig till kyrkan och dess regler om vad man fick göra på söndagen, förklarar Peter Artman.
- Man brukar säga att det sitter i väggarna, men det kan också sitta i bänkarna - man kan märka kultur också där. En variant hade såklart varit att lyfta ut hälften av bänkarna och ha kvar några rader längst fram, men det var inget vi valde här.
Kritiska röster
Att ta bort de traditionella kyrkbänkarna har inte varit helt okontroversiellt. Riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen var inkopplade inför beslutet och godkände renoveringen och utbytet. Församlingen menade att det viktigaste ändå är att kyrkan används på ett bra sätt. Men det kom reaktioner ändå och det var främst från personer som inte är aktiva i gudstjänstlivet. Många av dem kom till invigningen den 2 april och blev positivt överraskade.