De får inte förhandla eller välja ny styrelse

Ledamöterna i KyrkA:s stiftskretsstyrelserna i Lunds, Linköpings, Skara, Strängnäs och Västerås stift får inte representera förbundet i förhandlingar eller i förbundsfullmäktige. Foto: Marcus Gustafsson

Styrelserna för fem stiftskretsar i KyrkA representerar inte förbundet längre eftersom de inte bytte organisationsnummer i tid, har KyrkA:s styrelse beslutat. De får inte heller delta i förbundsfullmäktige, när ny styrelse väljs.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Ledamöterna i KyrkA:s stiftskretsstyrelserna i Lunds, Linköpings, Skara, Strängnäs och Västerås stift får inte representera förbundet i förhandlingar eller i förbundsfullmäktige. Foto: Marcus Gustafsson

– Det blir synd om medlemmarna. Jag har redan hindrats från att vara med i en känslig förhandling som jag förberett under lång tid, säger Carina Särnqvist, ordförande i Västerås stiftskrets av KyrkA sedan den 1 juli i år.

Hon och fyra andra kretsordförande fick den 14 september besked om att de och övriga styrelseledamöter sedan en vecka inte representerar KyrkA sedan den 8 september. I ett pressmeddelande några dagar senare korrigerades uppgiften: De får inte representera förbundet från den 15 september.

– Jag jobbar fackligt på 42 procent. Enligt avtalet mellan pastoratet och KyrkA har jag en månads uppsägningstid, men kontraktet är inte uppsagt. Församlingen har bokat in vikarier, så detta kan bli problematiskt.

Grunden till denna konflikt ligger i att förbundet i somras krävde att stiftskretsar skulle avsluta sina egna organisationsnummer och gå in under KyrkA:s. De revisorer som genomför en så kallad anseenderevision av förbundet, sedan ledningens utgifter och personalomsättningen på kansliet ifrågasatts, ska ha sagt att detta krävs. Fem kretsar avslutade inte organisationsnumren i tid.

Varför gjorde ni inte det?

– Jag tillträdde som ordförande den 1 juli. Då började ledningen begära in handlingar. De ville ha underlag för de tre senaste årens utbetalningar. Vi tyckte att om förbundets ledning granskas borde väl revisorerna ta emot dokumenten?

– Vi har haft eget organisationsnummer sedan 1985, så vi tänkte att en månad gör väl ingen skillnad, säger Carina Särnqvist. Foto: Privat

– Sedan kom kravet på att vi skulle avsluta vårt organisationsnummer. Jag är ny och ville förankra detta, men alla hade semestrar och det var svårt att samlas innan det ordinarie styrelsemötet i september. Vi bad också om utdrag ur förbundsstyrelsens protokoll och ur anseenderevisionen, men fick inget svar och ingen förvarning om vad som skulle hända annars.

– Vi har haft eget organisationsnummer sedan 1985, så vi tänkte att en månad gör väl ingen skillnad, säger Carina Särnqvist.

Västerås tidigare stiftskretsstyrelse har bestridit beslutet, det har eller ska de andra styrelserna också, men de har ännu inte fått någon respons från förbundet. De styrelseledamöter som också är valda till förbundsfullmäktigeledamöter har inte fått besked om de har kvar det uppdraget, men de har inte blivit kallade.

Men de drygt 15 styrelseledamöter i de fem stiftskretsarna som även varit KyrkA:s lokala förhandlare får inte längre förhandla med arbetsgivaren. Det ska KyrkA centralt göra.

Cecilia Herm, chef för arbetsgivarenheten på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (Skao), tycker det är för tidigt att säga vad konsekvenserna blir av att fem stift nu saknar lokala förhandlare.

– Hur KyrkA organiserar sin verksamhet är en intern fråga för dem.

– Jag förutsätter att man löser de eventuella skav som uppstår, säger Cecilia Herm, Skao. Foto: Lennart Lundberg

Kan det här kan påverka förhandlingarna?

– Jag vil inte spekulera i det. Jag förutsätter att man löser de eventuella skav som uppstår.

Har ni vetat om att detta skulle ske?

– Gör man om sin inre organisation kanske man inte kommunicerar det i förväg.

Fakta: Aktuellt i KyrkA

Den 5–6 oktober hålls förbundsfullmäktige.

Enligt stadgarna ska det hållas senast juni månad. Normalt har fullmäktige drygt 100 ledamöter, i år deltar max 50 personer, inkusive kanslipersonal, i ett fysiskt fullmäktige.

Valberedningens förslag om en ny styrelse presenteras under fullmäktige.

Om Bror Holm, ordförande sedan 2000, ställer upp till omval kommenterar inte styrelsen.

Anseenderevisionen ska också presenteras under fullmäktige.