– Sedan kom kravet på att vi skulle avsluta vårt organisationsnummer. Jag är ny och ville förankra detta, men alla hade semestrar och det var svårt att samlas innan det ordinarie styrelsemötet i september. Vi bad också om utdrag ur förbundsstyrelsens protokoll och ur anseenderevisionen, men fick inget svar och ingen förvarning om vad som skulle hända annars.
– Vi har haft eget organisationsnummer sedan 1985, så vi tänkte att en månad gör väl ingen skillnad, säger Carina Särnqvist.
Västerås tidigare stiftskretsstyrelse har bestridit beslutet, det har eller ska de andra styrelserna också, men de har ännu inte fått någon respons från förbundet. De styrelseledamöter som också är valda till förbundsfullmäktigeledamöter har inte fått besked om de har kvar det uppdraget, men de har inte blivit kallade.
Men de drygt 15 styrelseledamöter i de fem stiftskretsarna som även varit KyrkA:s lokala förhandlare får inte längre förhandla med arbetsgivaren. Det ska KyrkA centralt göra.
Cecilia Herm, chef för arbetsgivarenheten på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (Skao), tycker det är för tidigt att säga vad konsekvenserna blir av att fem stift nu saknar lokala förhandlare.
– Hur KyrkA organiserar sin verksamhet är en intern fråga för dem.