Kyrkans Tidning har tidigare skrivit om gudstjänstutvecklaren Mats Backlund som genom ett samarbete mellan Svenska kyrkan, Kultur och mediacentrum (KMC), Landa musikskola och Rotary förverkligat vad som han hoppas ska bli en återkommande tradition; en konsert för att uppmärksamma öka medvetenheten kring funktionsvariationer med utdelning av ett stipendium.
Stipendiet ska ges till en person eller en grupp med funktionsvariation som arbetar kreativt. I år var det musikgruppen Vajb som håller till vid Kultur och mediacentrum (KMC) som tog emot det. Stipendiet består av 4 000 kronor och ska vara ett bidrag till fortsätta utvecklas inom kultur och musik.
- Det var så glädjefyllt och de var så enormt tacksamma, säger Mats Backlund.
300 personer på plats i kyrkan
Han berättar att juryn hade ett brett urval att utgå ifrån med både konst och musik bland de nominerade. Redan nu är arbetet igång för att stipendiet ska kunna bli en återkommande tradition.
- Jag har startat en fond för att detta ska kunna bli en följetong varje 21 mars. Så det byggs på med pengar som man kan ta av. Sedan tänker jag utmana Rotary, de vet de inte om än, att göra sockor i olika färger som säljs och vars pengar då går till fonden, säger han.
Han är upprymd över att det en tisdagskväll var en full kyrka med omkring 300 personer på plats.
- Det som var så starkt och glädjen och energin som många besökare upplevde gjorde att de skulle kunna tänka sig gå mer i kyrkan. Nu finns det tankar om att göra mer av detta i gudstjänstkaraktär.
Biskop Sören Dalevi: "Stark upplevelse"
För Kyrkans Tidning berättar biskop Sören Dalevi att det var en fin kväll och stark upplevelse att vara på plats och dela ut stipendiet.
- Kyrkan var fullsatt med en härlig blandning av människor. Det som grep mig starkast var att flera i gruppen som fick stipendiet bröt ut i spontan gråt, man kände att detta betydde mycket för dem.
I sitt inledningstal läste biskop Sören Dalevi ur Första Mosebokens skapelseberättelse: ( 1: 26-27). Bland annat sade han:
Den jude-kristna skapelseberättelsen var radikal. ALLA människor var skapade till Guds avbild. Inte bara Farao, inte bara kungen, som det var i många andra skapelseberättelser från den här tiden, utan ALLA människor. Och det är en tanke som genomsyrat vårt samhälle och våra värderingar på ett sätt som knappast kan överskattas.
Något han tänkte på var hur många som var engagerade i att det skulle bli en bra tillställning.
- Församlingen hade på ett väldigt bra sett engagerat sina egna ungdomar. Det var jättefint inramat. Så avslutade vi med att sjunga psalm 791, Du vet väl om att du är värdefull, tillsammans. Det blev jättebra.