Nader Abu Amsha, direktor för Middle East Council of Churches arbete med palestinska flyktingar, har daglig kontakt med kristna som befinner på Gazaremsan.
- Jag talade precis med en av dem, men samtalet blev avbrutet på grund av beskjutningen. Det small väldigt nära, och de är väldigt rädda, säger han till Kyrkans Tidning.
Det var i torsdags som en bomb träffade det inhägnade området runt den grekisk-ortodoxa kyrkan Sankt Porphyrios. Enligt den israeliska militärens talesperson ska attacken utredas, men militären uppger att målet inte var kyrkan utan en sambandscentral intill.
Grävde fram mat och vatten
Nader Abu Amsha berättar att flera hundra människor, främst kristna men också muslimska familjer, hade sökt skydd på den grekisk-ortodoxa kyrkans område. Några som befann sig där hade förlorat sina hem, men man trodde att kyrkan åtminstone var en säker plats att befinna sig på.
- Helt plötsligt så kom attacken, säger Nader Abu Amsha.
Ett hus kollapsade och enligt honom ska 18 personer ha dött.
- De känner nu att det inte finns någon plats som är trygg och säker, säger han.
Blockaden av Gazaremsan har gjort människor så desperata att man inte bara grävde fram skadade och avlidna, utan även mat och dryck som annars förlorats i rasmassorna.
- De lyckades att rädda lite mat och vatten, säger han.
Varnar för en katastrof
De lastbilar med förnödenheter som har släppts in i Gazaremsan, via Egypten, är att likna vid en droppe i havet enligt Nader Abu Amsha. Behoven hos de drygt två miljoner invånarna är långt större.
- Det finns alla förutsättningar för en humanitär katastrof, som ett stort utbrott av kolera. Människor dricker nu förorenat vatten eftersom det inte finns något rent, säger han.
Gazabor är skräckslagna
Lutherska världsförbundet driver sedan länge ett omfattande arbete i Israel och Palestina. Augusta Viktoria-sjukhuset i östra Jerusalem tar i vanliga fall emot cancerpatienter från både Gaza och Västbanken, men efter Hamas attack är alla resor mellan sjukhuset i Jerusalem och Gaza inställda. 20 patienter från Gazaremsan har inte blivit fast i Jerusalem och kan inte återvända.
- De är väldigt oroade för sina närstående, och några har förlorat familjemedlemmar, säger Sieglinde Weinbrenner, som arbetar för Lutherska världsförbundet i Jerusalem.
Även om Israel har uppgett att vissa delar av Gaza ska vara säkra för civilbefolkningen så litar Gazaborna inte på de uppgifterna.
- Våra patienter är alla skräckslagna. De tycker att detta är ett krig mellan Hamas och Israel, och förstår inte varför deras hem ska drabbas, säger hon.
Vill ha eldupphör
En stor del av den palestinska personalen bor på Västbanken. Även om inte Västbanken direkt berörts av kriget så berättar Sieglinde Weinbrenner att oron är stor även där. Människor har hållit sig inne och skolorna har hållit stängt. Den israeliska armén har stärkt sin närvaro.
- Det är väldigt spänt, för ingen vet vad som kommer att hända, säger hon.
Både Sieglinde Weinbrenner och Nader Abu Amsha vädjar om eldupphör.
- Varje person i världen, om de har någon integritet, borde uppmana till eldupphör. Vi stödjer inte några extrema grupper. Vårt uppdrag är att rädda liv och inte bidra till dödandet, säger Nader Abu Amsha.