De ska ta reda på vilken som är den populäraste psalmen

psalmtavla med psalm 199 den blomstertid nu kommer

Kan det vara sommarpsalmen Den blomstertid nu kommer som är Svenska kyrkans mest använda psalm? Foto: Mikael M Johansson

Svenska kyrkan vill veta vilka psalmer som är mest och minst frekvent använda. Därför ska församlingarna under ett år registrera vad de sjunger under sina gudstjänster.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
psalmtavla med psalm 199 den blomstertid nu kommer

Kan det vara sommarpsalmen Den blomstertid nu kommer som är Svenska kyrkans mest använda psalm? Foto: Mikael M Johansson

– Vi vet relativt väl hur många som deltar i varje gudstjänst i varje församlingar, men vi har ingen nämnvärd koll på vad som sjungs. Det ska bli jättespännande att se, säger Jonas Bromander på Svenska kyrkans enhet för forskning och analys.

Han är ansvarig för ett projekt som inleds den första advent där församlingarna under ett år ska samla in vilka psalmer, och andra sånger, som sjungs under deras gudstjänster.

Projektet har initierats av två skäl. Dels de pågående förhandlingarna med upphovsrättsorganisationen Alis om ett nytt avtal för kopiering av psalmer.

– I upphovsrättsdiskussionerna är vad som faktiskt sjungs en viktig fråga för upphovsmännen. Så vi hamnar i en starkare förhandlingsposition när vi kan säga att snart vet vi vilka psalmer som sjungs, säger David Axelson-Fisk, senior rådgivare på Svenska kyrkans ledningsavdelning.

Inte underlag för att stryka psalmer

Dels kommer statistiken som samlas in att vara till hjälp i arbetet med revideringen av psalmboken

Jonas Bromander

– Det kommer inte vara underlag för psalmboksprojektet att stryka psalmer om det skulle visa sig att några psalmer används med väldigt låg frekvens. Men de som jobbar med psalmboksprojektet är också intresserade av vad som sjungs.

Jonas Bromander säger att statistiken också kommer att vara ett värdefullt tillskott till den forskning som bedrivs på kyrkokansliet.

– Det är intressant rent kunskapsmässigt att få redan på hur psalmbruket varierar. För det kan ju vara så att det varierar mellan stora och små församlingar eller det kan finnas geografisk skillnader. Det får vi återkomma till när vi har ett resultat.

Tar hjälp av Samla

Psalmerna ska samlas in med hjälp av webbappen Samla som redan används av ett hundratal församlingar och pastorat för att rapporter in gudstjänststatistik. Även församlingar och pastorat som i vanliga fall rapporter in gudstjänststatistik via sina bokningssystem är välkomna att rapportera in de psalmer som används via Samla.

– Jag tror att det kan vara roligt för församlingarna själva att se vad som faktiskt sjungs och hur bra spridning de har på psalmerna hos dem, säger Jonas Bromander.

Ska vara enkelt för församlingarna

Fokus ligger på psalmer ur Den svenska psalmboken och tillägget Psalmer ur 2000-talet, men även andra sånger som används för gemensam sång i gudstjänsten kommer att kunna registreras. Målet har varit att göra insamlandet så enkelt som möjligt för församlingarna.

– Man registrerar psalmerna i anslutning till att man registrerar hur många som var på gudstjänsten, så det ska inte vara en oöverstiglig tröskel.

Projektet pågår under ett helt kyrkoår och en analys av materialet beräknas vara klart i januari 2026. Sedan är förhoppningen att psalmerna kan fortsättas rapporteras in löpande.