Först Kyrkans klassiker, sedan soppa hos biskopen

Biskop Sören Dalevi

Biskop Sören Dalevi bjöd på blåbärssoppa i biskopsgården. Foto: Peter Pasalic Östborg

"En konkret metod att lära känna kyrkans tro och liv". Så beskrivs Kyrkans klassiker som lanserades förra året. I Karlstad  samlades de som genomfört utmaningen hos biskop Sören Dalevi för att äta blåbärssoppa och få en guidad tur av biskopsgården. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Biskop Sören Dalevi

Biskop Sören Dalevi bjöd på blåbärssoppa i biskopsgården. Foto: Peter Pasalic Östborg

Initiativet till  Kyrkans klassiker kommer från Kyrkans Tidning, som tillsammans med ett antal stift startat utmaningen. Tanken är att satsningen ska mynna ut i mer kunskap om kyrkans tro och liv.

Bland de olika delmål som ska uppfyllas under ett kalenderår finns bland annat att delta i tolv gudstjänster, helst på helgen (söndag eller röd helgdag). Fyra av dessa tillfällen är bestämda på förhand: juldag, skärtorsdag, långfredag, påskdag. Olika stift har olika sätt att uppmärksamma dem som gått igenom kyrkklassikerns delar.

En person som genomfört Kyrkans klassiker är Sabina Gomez Jansson som tillsammans med ett tjugotal andra bjöds på sopplunch hos biskop Sören Dalevi. 

- Det känns jätteroligt. Både det man gör tillsammans med andra, men också den personliga resa som har fördjupat och utvecklat min relation till Gud. Och även att få in det kristna utövandet i vardagen, säger hon. 

Läste bibeltexterna tillsammans med andra

Sabina Gomez Jansson läste om Kyrkans klassiker när den lanserades i Kyrkans Tidning och blev genast intresserad.

- Jag är med i Kristinehamns församlingsråd och lade fram som förslag att vi skulle ta delen med de 30 bibeltexterna som en återkommande punkt på församlingsrådets möten under 2022. Alla tyckte det var en jättebra idé. Sedan informerade jag om att det finns ytterligare delar som ingår i Kyrkans klassiker,  men att det är upp till var och en att bestämma hur man vill göra.

Församlingsprästen och församlingsrådet tog fram en läsplan för Bibeln och sedan blev det diskussion:

- Dels diskuterade vi våra egna tolkningar och reflektioner, men vi har också en bibelöversättare i församlingsrådet som tillsammans med församlingsprästen kunde komma med teologiska dimensioner vilket var väldigt lärorikt. Det blev väldigt fina samtal.

Roligt att få se en bredd av gudstjänster

Sabina Gomez Jansson har varit förtroendevald sedan 2018 och var även aktiv i kyrkan på olika sätt innan dess. Men hon har saknat ett forum för dem som inte har barn och som inte är daglediga. Kyrkans klassiker blev ett bra sätt att närma sig Bibelns texter för hennes del.

- De övriga delarna har också varit väldigt värdefulla. Jag tycker det var jättefint att gå på gudstjänsterna under påsk. Jag brukade alltid gå på midnattsmässan på påskafton, men de övriga gudstjänsterna är det inte ofta jag besöker under påsk. Det var väldigt fint att få göra det och få med sig påskens berättelse på att annat sätt.

Just att få gå på olika gudstjänster och ta del av bredden beskriver hon som en särskilt givande del av klassikern.

- Jag har varit på friluftsgudstjänster norr om Gävle där svärföräldrarna har sommarstuga och på någon gudstjänst uppe i kapellet i Idrefjällen. Även om det är samma rutiner och ritualer så blir det ändå lite olika.  

Inte längre en tyst dialog med Gud

Något som utvecklades under året för Sabinas del var dialogen med Gud. 

- Jag tänker att jag har en inre dialog med Gud,  men den har varit ganska tyst. Men nu började jag säga böner högt. Det blev något annat för mig. I den inre dialogen i bönform har det varit mer fokus att be för någon. Då har det varit personer som står mig nära. Nu blev det även tacksamhetsböner och skeenden och processer kopplat till arbetet eller andra områden.

Hon har uppskattat kyrkklassikerns koncept då det enligt henne är en låg tröskel att ta sig an det hela.

- Det tror jag Svenska kyrkan är i behov av men tanke på vårt medlemstapp. Men även utifrån att det inte är så lätt för alla att vara med i bibelstudiegrupper.  Då är det jättefint att det finns möjlighet att göra detta.

Lunch hos biskop Sören

För de av deltagarna i Kyrkans klassiker som ville och hade möjlighet bjöd Sören Dalevi, biskop i Karlstad, i helgen in till sopplunch i biskopsgården. Bland annat ingick en guidad visning som deltagarna uppskattade. 

Under lunchen pratades det om upplevelserna av Kyrkans klassiker och vilka delar som varit mer utmanande. Påsken återkommer Sabina till. 

- Det var en mastig, men ändå mäktig start. Det är utmanande eftersom man ofta har gäster eller är på resande fot under påsken. Familjen fick anpassa sitt påskfirande lite.

Att det är en rivstart har sina skäl. 

- Sören hade koll på att det fanns en tanke bakom det. Det finns paralleller till den idrottens klassiker som består av en del tuffare delar. Gudstjänsterna under påsken skulle kunna jämföras med den långa backen i Lidingöloppet. Det är segt och trögt, jobbigt och utmanande, men det måste finnas sådana delar i det.

- Jag tänker att det är flera som kommer känna som jag att det var väldigt fint att få uppleva påsken i dess helhet genom att närvara på gudstjänsterna.

Diplomet har kommit

Diplomet för en genomgången Kyrkans klassiker har kommit i brevlådan och Sabina, som pilgrimsvandrat en del, tror att hon kommer sätta det bredvid de diplomen.

- Det här är ju också en typ av pilgrimsvandring, en inre pilgrimsvandring.

Sabina tillsammans med de andra deltagarna under lunchen hos biskop Sören Dalevi. Foto: Peter Pasalic Östborg

Biskop Sören Dalevi uppskattar att det blev en sådan blandning av människor som var med vid lunchen. Han säger att det blir en lunch även nästa år.

Någon kom från Iran och hade bott i Sverige i ett år, en annan var veniat. Det var en väldig blandning på ett positivt sätt. Den yngsta var tre år, någon som hade med sitt barn, och den äldsta var väl 73 år. 

- Efter lunchen har jag faktiskt fått flera mejl från folk som hade kompisar som var med och som vill komma nästa år.

Biskop Sören Dalevi tror på konceptet Kyrkans klassiker, som han kallar för en metodutveckling. Han säger att det är viktigt att hålla i traditionen för att den ska kunna växa:

- Jag tänker att det här är det som är vår grej som kyrka. Bra på miljöfrågor kan även andra organisationer vara. En effektiv organisation det kan också andra ha, men att vara kyrka är det bara vi som kan. Det är våra berättelser och vår tro som sticker ut, som gör oss unika. För det behöver vi hitta mer metoder, mer variation i hur man kan möta kristen tro. När jag såg ledaren i kyrkans tidning om en Kyrklig klassiker så nappade jag direkt. Idén är väldigt bra.

Uppskattad rundvisning och författarträff

Ingen av besökarna hade varit i biskopsgården förut, så rundvisningen var uppskattad. Det blev också en och annan bild tagen med biskop Sören Dalevi.

- Flera av de ensamkommande barnen från Afghanistan hade läst Barnens bästa bibel och tyckte det var kul att träffa författaren och ville ta foto tillsammans med mig. Jag visade min hebreiska och grekiska bibel för dom. Vi pratade en hel del om Bibels grundspråk och vad som händer vid översättning.

Något annat som diskuterades var hur man nu skulle gå vidare efter Kyrkans klassiker. 

- Jag funderar över de som vill göra en klassiker del två framöver. Det är en tanken som behöver tas ett varv till. Hur man kan fördjupa? Nu gjorde vi två versioner: dels den vanliga klassikern och sedan en liten klassiker (i och med att det var pandemi när vi började). Det slog mig att ingen hade gjort bara den digitala men de flesta hade gjort båda. Så uppenbarligen var det inte problem att göra lite extra.

Alla måste få chansen fördjupa sin tro

Biskop Sören understryker vikten av att göra kyrkan mer lättillgänglig, så de som vill kan vara delaktiga.

En av deltagarna var en pizzabagare som jobbar tio till tio sex dagar i veckan. Han är ledig söndagar och hade  och var med i biskopsgården under lunchen. Även han måste få chans att få fördjupa sin tro. Därför tror på att jobba med kristen undervisning efter gudstjänsten med kyrkkaffet. Det tror jag vi behöver utveckla som kyrka. 

Något annat som han menar är viktigt är att hålla det på en "mänsklig nivå".

- Det behöver inte vara så avancerat. Det kan vara föreläsningar under en kvart i samband med en fika. Att jobba med miljö och administration kan många organisationer göra. Men det är bara vi som kan vara kyrka och bara vi som kan tala om kristen tro och det måste folk kunna få möta, även på tider som passar dem.

Vad har du får tips till den som är sugen på att göra en kyrklig klassisker?
- Det gäller att boka av påsken som är kyrkklassikerns motsvarighet till Lidingöbacken, säger biskop Sören Dalevi med ett skratt.

Fakta: Så gör du en Kyrkans klassiker

Den som vill göra en kyrkklassiker ska under ett år klara följande delmål:

  • Delta i tolv gudstjänster.
  • Läsa trettio av Bibelns klassiska texter.
  • Be morgon- eller kvällsbön under två månader.
  • Tända ett ljus med jämna mellanrum för en medmänniska.

När målen är uppnådda får man ta emot ett signerat diplom av biskopen.

kyrkklassiker