De startar bokcirkel i radio för att prata om Bibelns berättelser

Lollo Collmar och Thella Johnson bjuder in gäster från kulturvärlden för att prata Bibeln och dess texter i ett nytt program på Sveriges radios kanal P1. Foto: Mattias Ahlm

Vad är det att läsa Bibeln, och vem har tolkningsföreträde? Hur har Bibelns berättelser påverkat oss och har de ändrat betydelse sedan de kom till? Det här är frågor som P1:s nya program ”Som fan läser Bibeln – en annorlunda bokcirkel” grottar ner sig i.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Bibeln Teologi Radio

Lollo Collmar och Thella Johnson bjuder in gäster från kulturvärlden för att prata Bibeln och dess texter i ett nytt program på Sveriges radios kanal P1. Foto: Mattias Ahlm

Journalisterna Thella Johnson och Lollo Collmar leder programmet som sände sitt första avsnitt torsdagen den 19 maj med Patrik Svensson, författaren till Ålevangeliet, som gäst. Gästerna väljer en text, gärna en bibeltext, som sedan diskuteras under programmet. Patrik Svensson hade valt att läsa Paulus första brev. Thomas Kazen, som är professor i bibelvetenskap och pastor i Equmeniakyrkan, kommer att bli en återkommande gäst i programmet, berättar Thella Johnson.

– Både titeln och programidén kom samtidigt som två sådana här lampor över mitt huvud som i en serietidning, och jag har haft svårt att göra mig av med den där titeln, berättar Thella Jonhson.

Utan Bibeln hade det uttrycket, och många andra uttryck inte existerat, vilket visar hur mycket Bibeln har präglat världen.

– Sedan tänker ju vi inte göra det som man anklagas för i det här uttrycket. Vi ska inte rycka saker ur sitt historiska sammanhang, utan vi vill ju lära oss tillsammans i den här bokcirkeln. Men också få reagera och ta in olika perspektiv. Man får tro i det här programmet, men man får också låta bli att tro och vi gör inte så stor skillnad.

Bibeltexterna tacklas ur olika infallsvinklar, mycket beroende på vem som är veckans expertgäst, exempelvis ur teologiskt, lingvistiskt eller historiskt perspektiv – eller alla tre på en gång.

Expertgästerna är teologer och bibelvetare som ska garantera att samtalet inte hamnar i missuppfattningar, hjälpa till med de historiska sammanhangen och som kan berätta hur kyrkan har sett på texterna genom tiderna och hur de har använts.

Thella Johnson kom i kontakt med Bibeln i kyrkans barnkör, men har sedan inte ägnat den så mycket tankar förrän senare i livet. Som historieberättare är det just berättelserna som hon uppskattar. Redan som barn såg hon Bibelns historier bara som spännande berättelser, och hon berättar att hon nästan blir irriterad när hon hör människor prata om att vissa delar ur Bibeln faktiskt har hänt.

Hör man programmet så tror jag att det är omöjligt att inte vilja hitta en Bibel och börja bläddra i den.

– Jag har alltid varit en existentiell och sökande person och där är ju Bibeln en guldgruva. Dels är det ju ett fantastiskt språk i jättemånga texter och det finns helt galna berättelser ibland.

I programtiteln skriver ni fan med litet f och Bibeln med stor begynnelsebokstav. Ska man tolka det som att ni tar ställning?

– Jag har tänkt på det. Är det alldeles solklart vad det betyder? Det här är en typisk sak som vi kan ta upp och diskutera i de här samtalen, och säkert kommer att göra.

Har ni en ambition att vara folkbildande också?

– Ja, det vill vi. Vi vill att det ska vara allmänbildande, underhållande och högt i tak.

Kommer programmet att få fler att vilja bläddra i Bibeln?

– Hör man programmet så tror jag att det är omöjligt att inte vilja hitta en Bibel och börja bläddra i den. Vi kommer in på så mycket motsägelser och kryptiska, spännande saker och starka bilder som gör att åtminstone jag genast kände att det här måste vi också gå till botten med, och vad är det här, kan det stå så här och vad betyder det.

– Bibeln har en massa nycklar till samtidskulturen och dem vill väl vi också hitta, avslutar Thella Johnson.

Programmen sänds oregelbundet. Nästa avsnitt kommer den 9 juni. På radion sänds de på Människor och tros sändningstid, men i höst är tanken att det ska bli mer regelbundet. Alla avsnitt kommer att finnas på SR Play.