Högerextremisten Rasmus Paludans koranbränningar har skapat stora spänningar i det svenska samhället. Förvaltningsrätten rättade nyligen polisen i Stockholm som nekat andra tillstånd för koranbränningar, men opinionen för att helt stoppa sådana aktioner växer sig starkare. Nyligen sa Carl Bildt att han ville ha ett förbud. Enligt en opinionsundersökning som TV4 Nyheterna gjort stöder 42 procent en sådan skärpning av lagen.
Tro och solidaritet: Är brottsligt
Tro och solidaritet går på samma linje. Man skriver i sociala medier att det är brottsligt att bränna heliga skrifter för att kränka andra människor. Och att man ska gå med i Tro och solidaritet för att stoppa kränkningarna.
Kyrkans Tidning har under en längre tid sökt representanter för den socialdemokratiska organisationen för en intervju, och nu har förbundssekreterare Hélène Sevastik svarat på frågor. Hon säger att Tro och solidaritet inte eftersträvar något totalförbud för koranbränningar, utan enbart förbud i sammanhang när detta kan ses som hets mot folkgrupp.
- Det är i specifika fall, då vi menar att det klart och tydligt rör sig om hets mot folkgrupp. Vi vill problematisera diskussionen som handlat mycket om man får eller inte får bränna Koranen. Det har handlat för lite om syftet bakom Paludans koranbränningar, säger hon.
Hon menar att högerextremistens Rasmus Paludans aktioner är tydliga exempel på hets mot muslimer, som borde beivras. De anmälningar som gjorts mot Paludan har dock hittills inte lett till något åtal.
Vill ni se en skärpning av lagtexten?
- Vi önskar att Paludans koranbränningar prövas i domstol. Den har inte gjort det än, säger hon.
Så om andra bränner Koranen skulle det kunna vara ok?
- Vi har inte gått in på koranbränningar i allmänhet, utan enbart när det är uppenbart att det utgör hets mot folkgrupp. Det är sådana fall som vi vill ska prövas i domstol.
Tycker ni att ni varit tydliga med detta i er kommunikation?
- Vi har en förtydligande text under bilden (i sociala medier, reds, anm), där vi förklarar att det gäller hets mot folkgrupp eller när grupper av människor kränks.
Tycker ni att även Muhammedkarikatyrer kan innebära hets mot folkgrupp?
- Den frågan har inte behandlats hos oss. Det vi säger överlag är att det finns fall som bör undersökas och prövas. I det här fallet med Paludan så är han öppen med att han tycker att svarta och muslimer ska rensas ut. Hans aktioner genomförs i ett samhälle där islamofobin överlag ökar.
Tro och solidaritets utspel har mött både positiva och negativa reaktioner. Tro och solidaritets förbundsstyrelse kommer att arbeta vidare med frågan.
- Det är fortfarande många muslimer i vårt samhälle som känner sig rädda, så något behöver göras, säger hon.