De ungas kyrkomöte: Ja till finansiering av Ung resurs

Den 28-29 september hölls årets upplaga av De ungas kyrkomöte. Den 30 september mötte Ebba Lindkvist och de andra deltagarna kyrkomötets ledamöter. Foto: Alba Åhlander, Anton Wetterholtz

Det är komplexa frågor som behandlas i kyrkomötets motioner, säger Ebba Lindkvist. I helgen har hon och 60 andra ungdomar fört långa diskussioner på De ungas kyrkomöte. Diskussionerna har mynnat ut i motionssvar som lämnas till kyrkomötets ledamöter. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Den 28-29 september hölls årets upplaga av De ungas kyrkomöte. Den 30 september mötte Ebba Lindkvist och de andra deltagarna kyrkomötets ledamöter. Foto: Alba Åhlander, Anton Wetterholtz

På De ungas kyrkomöte (Duk) ges ungdomar från Svenska kyrkans unga och Salt, EFS barn- och ungdomsorganisation, möjlighet att lämna motionssvar till kyrkomötet.

I helgen samlades 60 ungdomar i Uppsala för att diskutera två skrivelser och nio motioner som på olika sätt rör barn och unga.

En motion som Duk snabbt kunde enas om att ställa sig bakom var Olov Lindquists och Margaretha Herthelius (båda Fisk) motion om en fortsatt finansiering av volontäråret Ung resurs.

– Det är en sådan fråga som verkligen berör oss, säger Ebba Lindkvist.

Använder sig av konsensusmetod

Hon var moderator under helgen, vilket betyder att hon ledde diskussionerna när mötet var samlat i storgrupp.

– Vi jobbar med konsensusmetoden, där en viktigt del är att alla ska få ta del i diskussionen. Moderatorerna fördelar ordet, för samtalet framåt och ser till så att alla blir delaktiga.

En motion som tog mycket tid under helgen var Linda Sjöös och Ann-Charlotte Millers (båda Visk) förslag att Svenska kyrkan ska göra ett uttalande där man ställer sig bakom begreppen polyamori och asexualitet.

– Det är mycket komplexa termer som man berör i den frågan. Dels kring hbtqi-begreppet och vad det innebär, men också hur Svenska kyrkan arbetar med de här frågorna. Utifrån det blev det en hel del diskussioner.

Positiv till bearbetning av hbtqi-begreppet

I sitt motionssvar ställer sig Duk positiv till motionens andra att-sats, att göra en teologisk bearbetning av hbtqi-begreppet. Innan Svenska kyrkan kan göra ett ställningstagande för polyamori, behövs dock denna bearbetning, menar Duk.

En annan motion som Duk behandlade föreslår att det ska bli möjligt att göra vapenfri tjänst i Svenska kyrkans organisation.

Motionen har fokus på att föra dialog med myndigheterna. Det gjorde att den först kändes långt bort, säger Ebba Lindkvist. Men med perspektivet att det ju är unga som gör vapenfri tjänst, blev det långa samtal kring frågan.

"Förödande om vuxna tror att unga inte är intresserade"

I slutändan landade ungdomarna i att ställa sig positiva till vapenfri tjänst som alternativ. Dock tycker Duk att det är en brist att det i motionen inte finns någon förslag på hur perspektiv från yngre ska tas till vara i frågan.  

– Genomgående under Duk har varit att många unga känner att de saknar information i så många frågor, allt från hur man bli vald till församlingsråd till vem man vänder sig till om man blir utsatt för ett övergrepp. Det är så mycket som vuxna tar som självklarhet som vi inte vet, säger Ebba Lindkvist.

Vid de tillfällen information finns upplevs den ofta vara inaktuell eller svår att förstå.

– Det blir ett problem. Det står i verksamhetsskrivelsen att andelen kyrkomötesledamöter under 30 har minskat sedan förra mandatperioden. Jag tror att många vuxna gör tolkningen att unga inte är intresserade, vilket blir förödande när allt vi vill är att bli insläppta.

Den 1 oktober inleds årets kyrkomöte. På måndagen, den 30 september, träffade Duk några av kyrkomötets ledamöter för att lämna över sina motionssvar och föra samtal kring dem.

Fakta: Dessa motioner och skrivelser har Duk behandlat

Kyrkostyrelsens skrivelse 2024:1 Verksamhet och ekonomi för Svenska kyrkans nationella nivå 2025–2027
Kyrkostyrelsens skrivelse 2024:5 Jämställdheten i Svenska kyrkan
Motion 2024:17 Polyamori, asexualitet och hbtqi-begreppet
Motion 2024:20 Jämnare könsfördelning i kyrkans profilutbildningar
Motion 2024:32 Riktlinjer för församlingsdiakoni
Motion 2024:35 Vart tar männen vägen
Motion 2024:43 Finansiera Ung resurs
Motion 2024:48 Att prata skogs- och jordbruk med allmänheten
Motion 2024:52 Svenska kyrkans begravningsansvar för religiösa minoriteter
Motion 2024:70 Fler unga i beslutande organ
Motion 2024:72 Vapenfri tjänst inom Svenska kyrkan