Floristens bästa tips: Så binder du din egen krans

Sandra Nyman

För den som inte vill göra en krans finns det andra sätt pynta fram julen med blommor. "Köp en amaryllis! Jag brukar köpa en till första advent så hinner den slå ut till jul. Pynta den med fina kvistar av Kryptomeria och öka succesivt på dekorationen fram till jul", säger Sandra Nyman. Foto: Mikael M Johansson

En fin julkrans på dörren, hängandes i fönstret, på bordet eller som gåva? Sandra Nyman, florist i Hammarby sjöstad, lär ut hur du enkelt gör en kreativ krans med inslag av bland annat rosépeppar och echeveria. Kransen är lika vacker som torkad!

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Sandra Nyman

För den som inte vill göra en krans finns det andra sätt pynta fram julen med blommor. "Köp en amaryllis! Jag brukar köpa en till första advent så hinner den slå ut till jul. Pynta den med fina kvistar av Kryptomeria och öka succesivt på dekorationen fram till jul", säger Sandra Nyman. Foto: Mikael M Johansson

Förr var det strikt som gällde. Nu är det modernt med vilda kransar. Följ med till Hammarby sjöstad i Stockholm och floristen Sandra Nyman som binder årets julkrans.

Det finns något för alla julpyntare. För modernt julpynt kan man sätta kvistar i en vacker vas eller dekorera en stor hyacint med granris. Vill man tänka på hållbarheten kan man be om hjälp för att välja blommor som även håller sig fina när kransen torkar.

Den kransen som Sandra Nyman ska visa består av hållbara blommor. Vill du göra en likadan behöver du: enris med bär, mimosa, eucalyptus med bär, rosépeppar, tall, echeveria och kanel.

Sandra Nyman

På Kyrkans Tidnings Instagram kan du se hur kransen som Sandra Nyman binder växer fram. Foto: Mikael M Johansson

– Numera är det modernt med vilda kransar, förr var det mer strikt. Ta det du gillar, ta dina favoriter så kommer du gilla resultatet, säger Sandra Nyman.

För Sandra tar det ungefär fem minuter att binda en krans som inte är taggig. Det viktiga arbetet är förberedelsen. Hon liknar det vid en kock som behöver ha ingredienserna förberedda och hackade för att lättare få överblick och kunna arbeta.

Fakta: Steg för steg: Här är Sandras tips

1) Gör ett urval och knipsa av det du vill använda. Viktigt att tänka på: ta inte för små bitar, då blir det svårt att fästa. Ta inte heller för stora bitar, då blir det för klumpigt. Ett klassiskt ”lagom” ska det vara. 

urval av blommor

2) Det är roligt om man inte följer exakt samma mönster så det händer något, säger Sandra. Däremot kan det vara bra att hålla koll på storleksföljden så det blir en balans. 

kranspompom

3) Om man vill använda echiveria eller en liknande blomma utan stjälk, kan man sätta i en ståltråd och böja ner den lika långt på båda sidor som en hårnål. Om du använder kanel, kan du först knyta ihop kanelstängerna med snöre, sätt ståltråden runt snöret för att även där få ”hårnålar” att fästa med.

kranspompom2

4) Bygg din krans! I och med att du rullat upp ståltråd tajt på en rulle som du låter hänga längst med kransen kan du lättare arbeta och släppa ståltråden utan att den rullar upp och trasslar sig. När kransen är halvklar kan du bestämma om du vill ha blommor hela vägen eller om du vill pynta resten med snöre, sidenband eller annat. Blir det fel kan du klippa eller komplettera på slutet genom att lirka in en stjälk. ­Eftersom materialet är färskt får du inte vara alltför hårdhänt och binda för tajt med ståltråden. 

kranspompom3

Det är viktigt att tänka på är hur du vill använda kransen. Ska den hänga i fönstret, vill du ha dekoration åt båda hållen. Ska den vara på ett bord eller hänga på dörren är det bara en sida som ska dekoreras. Tänk strategiskt på hur du bygger de olika komponenterna så att rosépepparn och det du vill ska synas inte hamnar underst. 

Torkade blommor

Vill du ha en mer hållbar krans som torkar fint kan du be om hjälp, säger Sandra Nyman.

 Foto: Mikael M Johansson

Fakta: Floristen Sandra svarar

Sandra Nyman

Har du sett några särskilda trender?  
– Det har varit naturnära färger de senaste åren och det fortsätter. Inte så mycket färgat. Naturmaterial. 
– Första advent vill alla ha hyacinter, amaryllis och mossa. Man vill ha julkänslan. Till jul vill man gå all in; ha dörrkrans, röda tulpaner och grankvistar som dekoration.

Vad kan man hitta på om man inte har en så stor budget?
– Köp en amaryllis! Jag brukar köpa en till första advent så hinner den slå ut till jul. Pynta den med fina kvistar av Kryptomeria och öka succesivt på dekorationen fram till jul.

Vilka blommor och färger är de klassiska och säkra korten?
– Amaryllis. Jag tar mest in de kraftiga. Den här som jag pyntat blir vinröd. Nästan så man vill hinna köpa en varje vecka för att få uppleva alla färger. Man behöver inte ha särskilda krukor, man kan lägga extra energi på att dekorera krukväxten.

Om man vill gå åt det moderna hållet?
– Man kan sätta fina kvistar i en vas.


Instagram
Missa inte klippet på Kyrkans Tidnings Instagram när Sandra Nyman binder kransen.