Furulundskyrkan i Partille har byggt en skejtramp. Kristoffer Sten är församlingspedagog med fokus på unga och en av initiativtagarna till rampen. Det är en dröm han har haft sedan länge.
– Vi som kyrka ska sträva efter att nå människor så brett som möjligt. En lokal församling ska vara en välsignelse för människor på plats.
Rampen invigdes i november
Kristoffer Sten säger att det finns ett allmänt högt intresse för sport bland de yngre församlingsborna. Hans äldsta son har skejtat i många år och när Kristoffers skejtande vän, Nathanael Jansson, började arbeta som kyrkvaktmästare i församlingen bestämde de sig för att driva frågan tillsammans.
– En skejtramp drar en viss typ av ungdomar som jag tror att vi är kallade att nå men den drar inte bara dem. Skejtboard har status och det gör inget om kyrkan framstår som mer cool, säger Kristoffer Sten.
Skejtboardrampen invigdes i november och står på kommunens mark intill Furulundskyrkan. Vad som började som en församlingsidé kom att bli ett områdesprojekt, där privata företag, privata sponsorer och EFS-föreningen i Furulund och Öjersjö bidrar. Totalt landar materialkostnaderna på 110 000 kronor.
"Hitta vad de brinner för"
Kristoffer Sten började med att förankra idén hos kyrkoherden, kyrkorådet och EFS styrelse. Därefter träffade han några i projektgruppen som arbetar fram nya Furulunds centrum. Projektledaren Marianne Sörling tyckte att det lät som en bra satsning och med sig fick de Christer Grahn, tidigare ordförande för idrottsföreningen Björndammens BK. Han som var med och byggde rampen till skejt-SM i Partille. Tillsammans med ideella krafter byggde Kristoffer Sten, Christer Grahn och Nathanael Jansson skejtrampen.
Vilka råd har du till församlingspedagoger som vill driva igenom liknande projekt?
– Dels att de ska hitta vad de brinner för, dels be och fråga Gud vad de har att ge åt församlingen och sammanhanget. De ska också försöka förankra det hos församlingen och i kyrkorådet.
Han anser inte att alla församlingar ska sträva efter att göra samma typ av satsningar, snarare försöka hitta vad som skulle fungera på den plats där kyrkan står.
Har gått tack vare ideella krafter
Man bör också vara inställd på att det är tidskrävande och på att fortsätta driva projektet även om det blir svårare än man räknat med.
– Det blev egentligen ett för stort projekt för vår församling. Det är tack vare ideella krafter och samarbeten som vi har klarat av det.
Hur har du nytta av skejtrampen i ditt arbete som församlingspedagog?
– Genom att komma i kontakt med ungdomar. Min kollega och jag rör oss mycket ute i området och när vi gör det pratar vi med förbipasserande. Rampen ligger i närheten så då kan vi få kontakt med dem som är där.