Platsen där kyrkan stått kommer att bevaras så länge som möjligt som en så kallad gruvstadspark. Människor kommer att kunna besöka platsen och det kommer att märkas på något sätt att där stått en kyrka.
Vad är roligast med projektet?
– Att vi får med kyrkan! Min morfar var bebis när kyrkan invigdes 1912. Då fick han en speciell kopp från invigningen som jag sen fick. När kyrkan fyllde 100 år var jag med och sjöng i gospelkören och fick en ny kopp. Nu får jag vara med och flytta kyrkan.
En ansökan med 76 bilagor
Kyrkflytten är förstås mycket mer än teknik och logistik. Den som ser till att kulturmiljön bevaras är kulturmiljökonsult Maria Strålberg, som har arbetat med projektet i runt fem år. När vi talas vid är hon i slutfasen av tillståndsansökan till länsstyrelsen. I ansökan med 76 bilagor beskrivs varje detalj i kyrkan och hur den kommer att tas om hand.
En svår nöt att knäcka var flytten av altartavlan. Den är målad på duk som sitter direkt på muren. Skulle den hålla för en flytt eller måste den plockas ner? Nyligen bestämdes att den ska flyttas på plats, tillsammans med kyrkan.
Även orgeln har vållat huvudbry. Det blir många pipor att plocka ner och svårt att förvara dem. Men det är också en risk att de mjuka piporna deformeras och att det kommer damm i luftlådorna om man flyttar den på plats. Än är frågan inte avgjord.
Strävar efter att bevara känslan
Förutom att se till att saker bevaras oskadade och att renoveringar görs varsamt så har hon också ansvar för att själva känslan finns kvar på den nya platsen.
– Det är en väldigt välkomnande kyrka – upphöjd men tillgänglig. Den känslan vill vi bevara.
Lika upphöjt kommer kyrkan inte att ligga, men på en mindre kulle. Kyrktaket kommer faktiskt så högt att det får ett flyghinderljus – en röd blinkande lampa som sitter ovanför kyrktuppen.
– Förhoppningsvis kommer den inte att synas nedifrån, säger hon.
Landskapsanalys av tomten
Klockstapeln ska komma efter kyrkan, riktigt när är inte bestämt. Även Hjalmar Lundbohms grav ska flyttas med så småningom. Man har diskuterat ifall det ska bli en fysisk eller symbolisk flytt av graven, men det lutar åt en fysisk flytt.
– Men det blir senare. Vi vill ha en färdig tomt när graven flyttas.
Maria Strålbergs grupp har gjort en landskapsanalys av den gamla kyrktomten för att se vilka värden som ska plockas med. På den nya platsen finns barrskog, men där kommer också att planteras björkskog, som på den gamla. På gamla tomten finns också upptrampade stigar som är värda att ta med på något sätt. Kanske kan man göra liknande gångar i form av huvudstråk och mindre stråk, funderar hon.
– Och så vill vi få med liturgin på något sätt. Vi tittar bland annat på stigarna – kanske kan vi använda oss av väderstrecken eller knyta stigarna till befintliga pilgrimsleder på något sätt.
Hur hanterar ni att det är en helig byggnad ni ska flytta?
– Det är lite speciellt, vi har fått lära oss om det. Marken på det nya stället ska helgas – och även trailrarna ska helgas. Då står kyrkan på helig mark under hela flytten.
Målet: Att kyrkan ska öppna 2026
Den 2 juni är det midnattssol och vårsommar, giđđageassi. Då hålls stängningsgudstjänsten i Kiruna kyrka, med direktsändning i Sveriges Radio P1. Församlingens körer kommer att sjunga, Lena Tjärnberg ska predika – kanske blir det utifrån altartavlan, för den har hon aldrig predikat om förut. Stefan Holmblad kommer att vara på plats som projektledare och representant från LKAB. Han kommer också att stå i tenorstämman i Kiruna Gospel.
I slutet av 2026 ska kyrkan öppnas igen är det tänkt.
– Men den måste vara helt klar, vi vill inte flytta in på en byggarbetsplats, säger Lena Tjärnberg bestämt.
Då tänker hon ställa till med en riktig festgudstjänst och hoppas att biskopen kommer.