Konflikten i Ukraina: Det är ganska mycket oro här nu

Kyrkoherde Johannes Lindh i Broby-Emmislövs församling är engagerad i Ukraina tack vare föreningen "Tjernobylbarnen i Broby". Foto: Föreningen Tjernobylbarnen i Broby, Privat

I norra Skåne har det länge funnits ett stort engagemang för Ukraina.

Nu är många oroliga för sina vänner i landet.

Vi känner oss maktlösa, men vi ber och samlar in pengar, säger kyrkoherde Johannes Lindh.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Ukraina

Kyrkoherde Johannes Lindh i Broby-Emmislövs församling är engagerad i Ukraina tack vare föreningen "Tjernobylbarnen i Broby". Foto: Föreningen Tjernobylbarnen i Broby, Privat

Sedan mitten av 1990-talet har det ordnats läger i Broby för ukrainska barn genom föreningen "Tjernobylbarnen i Broby". Genom åren har det skapat många band mellan ukrainare och svenskar.

Det är ganska mycket oro här nu. Det är många frivilliga som varit engagerade på olika sätt och också rest till Ukraina, säger Johannes Lindh, kyrkoherde i Broby-Emmislövs församling.

I dag är det inte längre enbart lägret som utgör kontaktytan. Prästgården har under de senaste tio åren upplåtits åt unga vuxna från olika europiska länder i ett EU-projekt.  Åtminstone en av volontärerna brukar komma från Ukraina.

Hon som var här i höstas stannade hemma efter jul eftersom det var så oroligt. Nu vet vi att hon är på flykt. Så det klart att det kommer nära, säger Johannes Lindh.

Många svenskar har också besökt landet och har vänner där. Församlingen har nu bjudit in till bön och samlar också in pengar för att göra någonting i en svår situation.

Jag tror att det stödet är gott. Vi la ut på vår Facebooksida att vi hade bön, och vi fick tack från människor i Ukraina för att vi bad, säger han.

Anders Bengtsson är ordförande i föreningen och han är tagen av det som skett.

– Vi har arbetat med detta i 30 års tid, vi har många vänner och bekanta därnere, säger han.

Genom sociala medier går det fortfarande att hålla kontakt, och Anders Bengtsson har fått många vittnesmål om hur hans vänners liv helt förändrats. Somliga är nu på flykt.

I detta akuta läge är det inte så mycket som vi kan göra som organisation, men vi har kunnat stötta vänner som behövt pengar när de varit på flykt, säger han.

När det blir någon form av vapenstillestånd så vill föreningen bistå människorna som drabbats. Det handlar om att bjuda in barn till läger i Sverige, men också att försöka hjälpa barn och familjer på plats. Redan före kriget drev man ett arbete i Kiev för barn till föräldrar med missbruksproblem.

Behoven kommer nu att vara enorma. Jag tror att många barn är traumatiserade, de kan ha upplevt våld och kanske förlorat föräldrar i kriget, säger han.

Anders Bengtsson berättar att många av vännerna i Ukraina är chockade av att Rysslands president Vladimir Putin beordrat ett fullskaligt krig mot landet.

Det har hänt så mycket i Ukraina de senaste åren, landet har utvecklats enormt och den yngre generation lever i en helt annan värld än Putins, säger han.