Historiskt och nervöst när Lunds domkyrka renoveras

Gunnar Menander

Foto: Gunnar Menander

Att lyfta ner två torntak på 42 ton vardera är ingenting man gör i en handvändning. Troligtvis har det aldrig gjorts tidigare. Men Lunds domkyrkoråd tog sig an uppgiften och gör nu en grundlig renovering av såväl tak som tornkrön.

Lunds stadsbild är sig inte lik. Där två ståtliga torntak brukar resa sig över den platta staden vajar nu plastiga presenningar i vinden.

I mars 2022 lyftes torntaken ner från tornen. Det var ett historiskt lyft.

– Vad vi vet har det aldrig gjorts förut, det är mäktigt, säger Linda Oskfred, kommunikatör i Lunds domkyrkoförsamling.

Inte ett självklart beslut

Att taken skulle lyftas ner var inte självklart, men när idén väl kläckts insåg man snart att det var det bästa alternativet. 

– Idén var inte så dum faktiskt, för man är på 55 meters höjd längst upp på toppen och det var inte på den höjden man skulle jobba. När man kommer ner en bit blir allt lite enklare, säger Sven Nilsson, som är KMA-chef (kvalitet, miljö och arbetsmiljö) på Thage, företaget som ansvarar för renoveringen.

Men för ett lyft krävs mycket förberedelser. Ett omfattande markarbete gjordes längs med kyrkans norra vägg, där torn­taken har placerats. Flera tusen ton makadam fördes dit för att fördela vikten av taken. Marken är outgrävd och inget som kan tänkas ligga gömt där under får rubbas.

 Jag samlade alla och sa att i dag är vi med om något historiskt och nu ska alla vara på tårna. 

Gunnar Menander

Renoveringen av Lunds domkyrka beräknas ­kosta 40 miljoner kronor. Foto: Gunnar Menander

En nervös dag

Ett annat problem upptäcktes när man gjorde ett testlyft, i takets ståndfalsar satt tunna spikar löst. Var och en av spikarna knackades loss för hand för att inte riskera att åka som pilar mot marken.   

Den 22 mars var en nervös dag på jobbet. 

– Jag samlade alla och sa att i dag är vi med om något historiskt och nu ska alla vara på tårna. Och alla var på tårna. Det var ingen som sprang runt och skojade, som det kan vara. Det var så bra koncentration, säger Sven Nilsson.

– Men det gick bra och vi fick ner båda taken utan att något hände, säger Åke Andersson, platschef från Thage.

Andreas Hillergren

Delar av Lunds domkyrka är från 1100-talet och de nuvarande tornen från 1800-talet. Foto: Andreas Hillergren

"Bara det bästa"

När Kyrkans Tidning besöker Lunds domkyrka i augusti är renoveringsarbetet på god väg. Gammal blyplåt och trä har plockats bort för att komma åt järnstommen, som har blästrats och målats.

När man kliver in i de gigantiska tälten som kapslar in taken, slås man av doften av nysågat virke. Högt uppe i järnstommen klättrar snickare och spikar fast nya plankor.

– Det här är utplockade stockar av kvalitetsvirke, så det är guld. Om du lyfter på en sån här planka och jämför med en från byggvaruhuset, så känner du skillnad. Det här är bara det bästa, säger Åke Andersson.

Något att berätta för barnbarnen

Eftersom taken står på marken har man hela tiden kunnat arbeta parallellt även med reparationer uppe på tornkrönet, där taken sedan ska fästas. Den här ­dagen är det smederna som arbetar på tornkrönet.

– Det är jätterolig att vara med. Det händer kanske bara var femte generation och är något bestående som blir kul att berätta för barnbarnen sen, säger smeden Johan Tilly.

Johan Tilly berättar att han var höjdrädd när han påbörjade det här jobbet, från tornkrönet är det milsvid utsikt, ända till Danmark, men efter att ha åkt hissen upp och ner längs med det norra tornet flera gånger om dagen har den höga höjden blivit en del av vardagen.

Gunnar Menander

Taken behöver bytas ut eftersom de läcker, men också för att de gamla takplåtarna är gjorda i bly, ett material som är skadligt för såväl människa som djurliv och natur. Foto: Gunnar Menander

Antikvarier på plats

Här uppe har alla tegelstenar knackats loss, spolats rena och muras fast igen. Runt om på murkrönet sitter långa metallpinnar som smeden har svetsat på plats. Dessa metallstänger fungerar ­sedan som fästpunkter för taken.

– Alla är lite olika långa och det är viktigt att de sitter på precis samma sätt som tidigare, för annars kan det bli skevt när taken kommer tillbaka på. Vi har gjort en 3D-scanning av det gamla som vi nu använder oss av för att få det identiskt, säger Johan Tilly.

Delar av Lunds domkyrka är från 1100-talet och de nuvarande tornen från 1800-talet. Med hänsyn till det historiska värdet är antikvarier på plats nästan varje dag. De fotar varje steg och tar till vara på saker som inte kan återanvändas, men som kan ha ett kulturhistoriskt värde.

Domkyrkans verksamhet fortsätter som vanligt

För att en renovering på den här skalan ska fungera är det viktigt med ett gott samarbete. Särskilt när domkyrkans verksamhet, med mellan 20 och 30 gudstjänster i veckan, fortsätter som vanligt. Sven Nilsson lyfter det goda samarbetet mellan byggare, personal i kyrkan och antikvarier som något av de bästa han kommer att ta med sig från projektet. 

– Eftersom vi vill att det ska funka, har vi varit på studie­besök hos varandra. Personalen har fått vara här och se bygget och de har fått visa runt, de som arbetar här inne i kyrkan, berättar Linda Oskfred.

Domkyrkans verksamhet, med mellan 20 och 30 gudstjänster i veckan, fortsätter som vanligt. Foto:  Gunnar Menander

Utseendet ska inte ändras alls 

Renoveringen av torntaken är bara en del av en betydligt större vård- och underhållsplan av Lunds domkyrka. Taken behöver bytas ut eftersom de läcker, men också för att de gamla takplåtarna är gjorda i bly, ett material som är skadligt för såväl människa som djurliv och natur.

– Att behöva byta ut blyplåt­arna har varit arkitektens stora huvudbry, men han har kommit fram till att det finns en förtennad stålplåt som patineras och blir väldigt lik blytaket, säger Sven Nilsson.

– Tanken är att utseendet inte ska ändras alls, det kommer att se precis likadant ut, försäkrar ­Linda Oskfred.

Fakta: Renoveringen av Lunds domkyrka

Lunds domkyrka är en egen juridisk person vars egendom förvaltas av ett eget organ, Domkyrkorådet i Lund. Biskopen är ordförande och domprosten vice ordförande.

Det är även domkyrko­rådet som står för kostnaden av renoveringen, den bekostas alltså inte av kyrkoavgiften. 
Renoveringen beräknas ­kosta 40 miljoner kronor. 

Fakta: Viktiga årtal i tornens historia

1123: Kryptan, domkyrkans äldsta del, invigs.
 
1100-1800: Ingen exakt datering finns på de gamla tornen och under åren ­renoveras de och ändrar utseende flera gånger.  
 
1876: De nuvarande ­tornen, signerade Helgo Zettervall, står klara. 
 
2019: Detaljplanearbetet startades.
 
2022: Renoveringen ­påbörjas och beräknas pågå under hela året. 
 
2023: Taken lyfts tillbaka i början av året. 

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.