Carina Bergström, rektor på Grytnäs friskola i Fagersta, som tillhör Avesta-Grytnäs pastorat, är också kritisk till idén.
– Jag tycker inte att en informationsplikt är förenlig med skollagen och inte är något som skolan ska syssla med. Vi anställda på skolan är väldigt överens om det, som det ser ut nu, säger hon.
Även Catharina Jerlin, rektor för tre förskolor som bedrivs av Västra Frölunda pastorat, är skeptisk. Hon har svårt att få regeringens förslag att gå ihop med barnkonventionen och med lärarnas uppgift, men menar att lagar måste följas.
– Om det blir en lag tror jag att det blir så många etiska dilemman för oss som jobbar inom lärarkåren och som skolledare, att många hoppar av sin yrkesbana, säger hon.
Är du en av dem som skulle lämna ditt yrke?
– Hamnar jag i det säger jag inte att jag kommer att sluta, men jag kommer att överväga det. En sådan lag går inte ihop med mina värderingar, säger Catharina Jerlin.
Regeringen vill bekämpa det så kallade skuggsamhället (hur många som vistas i Sverige illegalt finns det inga säkra siffror på). Rektorerna är eniga om att skuggsamhället behöver bekämpas, men rektor Agnetha Malmer i Knivsta tror att en informationsplikt i stället kan leda till att fler barn far illa om de inte vågar gå till skolan av rädsla för att bli anmälda av personal.
Också Carina Bergström i Fagersta ser problem med en informationsplikt:
– Vi ska ju se till att eleverna känner sig trygga med oss. Tilliten skulle bli väldigt förstörd om de inte kan lita på oss här på skolan, säger hon.
Lärare vill sätta barnens bästa i främst
Rektorerna som Kyrkans Tidning pratat med lyfter fram att skolans uppgift, oavsett om man är en konfessionell friskola eller inte, är att undervisa. De är inte intresserade av att gå andra myndigheters ärenden.
– Det är andra instanser än skolan och lärarna som ska sköta det här. Yrkesetiken är så hårt intrummad i oss och då är det alltid barnets bästa som går främst, säger Agnetha Malmer.
Resultatet av utredningen ska redovisas för regeringen den 30 september 2024.
Frågan kommer också att tas upp av kyrkomötet genom en motion av Roger Olsson (S) om diakonin och informationsplikten mot papperslösa. Men tillsyns- och uppdragsutskottet föreslår avslag på motionen med hänvisning till att det ännu inte finns något lagförslag.