Diakon spred privata uppgifter vidare – får erinran

Diakon bröt sitt tystnadslöfte – får en skriftlig erinran av domkapitlet. Bilden är ett montage. Foto: Getty Images, Mikael M Johansson

En diakon i Svenska kyrkan i södra Sverige förde vidare uppgifter från ett förtroligt samtal till andra personer i kyrkan. Diakonen får därför en skriftlig erinran av domkapitlet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Diakon bröt sitt tystnadslöfte – får en skriftlig erinran av domkapitlet. Bilden är ett montage. Foto: Getty Images, Mikael M Johansson

Det var en volontär i kyrkan som anförtrodde sig till församlingens diakon efter att ha blivit anklagad för ett brott, och som mådde dåligt på grund av det. Diakonen säger i sitt yttrande till domkapitlet att hen uppfattade samtalet som något som skedde mellan vänner, och inte i rollen som diakon.

Samtalet mellan volontären och diakonen uppstod spontant, på en bänk utomhus, där människor rörde sig i närheten. Alltså en olämplig plats att diskutera allvarliga saker på. Diakonen medger att volontären i inledningen av samtalet ska ha sagt ”det här stannar mellan oss”, men uppfattade det inte, på grund av omständigheterna, som att det rörde sig om ett själavårdande samtal.

Diakonen försökte få volontären att själv ta upp saken med den volontäransvarige, och sade att annars kommer hen själv att göra det. Volontären var tydligt negativ till detta. En tid senare gjorde diakonen ett nytt försök, och den gången sade volontären ingenting.

Diakonen har senare pratat om saken med den volontäransvarige och med församlingens kyrkoherde.

Volontären känner sig mycket besviken över det inträffade och säger sig ha tappat sitt förtroende för diakonen.

Domkapitlet har tagit hänsyn till att samtalet skett under ovanliga omständigheter – samtalet var oplanerat och fördes inte i avskildhet – men anser att diakonen uppfört sig olämpligt. Diakonen har inte försökt att avbryta samtalet för att klargöra för dem båda vilken typ av samtal som påbörjats, eller för att bestämma tid och plats för ett nytt samtal.

Diakonen har, menar domkapitlet, hamnat i en situation som varit svår att hantera i stunden, och har agerat med volontärens bästa för ögonen. Detta är förmildrande omständigheter, men vikten av att förtroendet för diakoners tystnadsplikt upprätthålls innebär att det inte kan komma i fråga att helt låta bli att utdela någon påföljd.

Domkapitlet kan besluta att en präst eller diakon inte längre får vara präst eller diakon, en så kallad avkragning, de kan besluta om en treårig prövotid, utdela en skriftlig erinran, eller helt fria från påföljder. I det här fallet beslutade domkapitlet att utdela en skriftlig erinran till diakonen för att ha brutit mot sitt tystnadslöfte.