Mellan 80 och 100 personer i månaden blir drabbade av romansbedrägerier i Sverige. I snitt blir varje person av med cirka 400 000 kronor. Många blir av med mer. Det berättar Violet Petersson, diakon i Orusts pastorat.
Hon vet, för hon är själv en dem som drabbats.
Hennes egna livserfarenheter har nu blivit hennes kall och lett henne till att hjälpa andra som utsatts. Det gör hon både i sin roll som diakon och genom Stödföreningen Stoppa romansbedrägerier.
- Under livet har det varit många dalgångar. Jag har på något sätt fått se hur Gud använder mig för att jag ska kunna förstå andra. Det här är ett exempel på hur jag tänker: att det nog är bra att jag varit med om detta för då kan jag förstå, både de drabbade och deras anhöriga som inte vet hur de ska få den drabbade personen att inse vad den blivit utsatt för.
Återkommande mönster: Inleder med smicker
Violet Petersson beskriver hur människor dras in i en trasslig situation som inte bara drabbar den utsatta direkt utan även anhöriga runt omkring. Det är oftast med oskyldiga, insmickrande komplimanger det börjar.
- Alla bedragare kommer att smöra. Det finns en fabel: Räven som berömde skatan: ”Vilka fina fjädrar du har, vad vacker du är”. Då gapade skatan, tappade sin brödbit och så kunde räven ta den. Ungefär så går det till. Man blir bekräftad och sedd.
Bedragarna riktar med andra ord in sig på ett behov som alla människor har. Violet Petersson lyfter ensamheten som kärnan i att råka ut för detta. Hon menar att bedragarna genom att rikta in sig på människor som är ensamma samtidigt hittar människor som de får att ge".
Imponerades av bedragaren
Själv drabbades hon 2018. Det var genom en dejtingsajt som hon kom i kontakt med en man som utgav sig leva i England. Att läsa hans mejl var något hon såg fram emot och hon minns att hon var imponerad av sin bedragare.
- Jag som jobbar med människor och par kunde säga till min bedragare att du är så duktig på relationer så du skulle kunna vara min partner i samtalen. Just det här att de stryker under och bekräftar. Man känner att de är rena rama själsfränderna.
Mannen som hon mejlat med sade att han skulle flytta till Sverige men han behövde hjälp med att betala EU-skatten. Något han lovade betala tillbaka så fort han var i Sverige. Så blev det inte.
Aktuell i bok om romansbedrägerier
Nu finns hennes historia med i en ny bok om romansbedrägerier. Hon tror att den kan vara ett verktyg både för de drabbade som kan känna igen sig och de anhöriga som kämpar med att få den utsatte att förstå.
För hennes del kom insikten om vad det var som hade hänt tack vare sönerna. Då hade hon inte samma kännedom om det digitala men i dag kan hon dela med sig av flera saker man ska vara vaksam på.
- Det är ofta inte bara en bedragare som finns bakom. De kan vara flera. Det betyder att de kan hålla på från morgon till kväll, mitt i natten. Det är en varningsklocka. För vanligtvis gör man något annat under dagarna än sitter med sin telefon. Det blir så intensivt.
Sedan är det ett återkommande mönstret att pengar efterfrågas.
- Bedragare har dålig fantasi på ett sätt. För de kör med samma mönster ungefär, som man kan känna igen.
Driver föreningen Stoppa romansbedrägerier
Violet Petersson berättar att ett av skälen till att det blir så lätt att dras in är att bedragarna väver lögner runt sanningar.
- De håller koll på nyheterna, var det är krig till exempel. Sedan säger de att det här sitter jag mitt i. Jag behöver hjälp att ta mig ur det. Så kommer det krav: hjälp mig med pengar. Då ska man dra öronen åt sig ordentligt. Man ska inte skicka några pengar.
Hon poängterar att pengar inte är ett bekymmer för en som utger sig för att vara anställd av FN. Men att sanningshalten blir allt svårare att avgöra när sanningar och lögner kombineras av bedragarna.
- De använder identiteter som de stulit både bilder och livshistorier till, så det blir svårt att avgöra om det de säger är sant eller inte. Det måste man kunna genomskåda. Är man inte skicklig på det digitala kan man inte se det.
En del brukar börja med att säga att de inte vill leva längre.
I sitt dagliga arbete som diakon och med föreningen Stoppa romansbedrägerier som hon startat, möter hon människor som drabbats på flera sätt, de har fått sitt hopp om kärleken pulvriserat samtidigt som de blivit av med stora summor pengar.
- En del brukar börja med att säga att de inte vill leva längre. Ofta är det så att det inte bara är den här krisen. Det har kanske varit en skilsmässa, de kanske har blivit änka eller änkling. Så det blir ensamt på det viset. Så den ena krisen ger den andra. Jag har kontakt med flera som mår dåligt. För dem är självmordstankarna nära.
Kopplat till skuld och skam
Hon beskriver en utsatthet som är nära kopplad till skuld och skam. Särskilt bland de drabbade männen är det få som anmäler, berättar hon. och de män hon träffar har närmare till suicid.
Hon reser, försöker träffa så många av de drabbade som möjligt. I de fall där det inte är möjligt ordnar hon så att någon annan kan träffa dem. Ibland förmedlar hon kontakt med psykolog på vårdcentralen.
- När någon säger: "Jag orkar inte leva längre", då är det kris. Precis som när en hjärtinfarkt är på gång och man ringer ambulansen. Det är likadant här.
Ser en positiv utveckling
Sedan Violet Petersson själv drabbades har mycket hänt, hon ser ljust på utvecklingen.
-Vi jobbar med bankerna för att få dem att förstå och vakna upp. Det tror jag att de har gjort sedan 2018. Då hjälpte banken mig att få fram mer pengar för att ge till bedragaren. Så ska det naturligtvis inte vara. De måste faktiskt stoppa när de ser sådant som flaggar. Men det har hänt att banker struntar i det här. Då bidrar de till bedrägerier. Det finns lagtext som säger att det kan de bli fällda för.
Träffade Gunnar Strömmer nyligen
Med sin förening har hon tillsammans med de andra som är aktiva inom den både lyckats öka medvetandet hos polisen och politiker. Nyligen träffade de justitieminister Gunnar Strömmer.
- Han har fått några punkter för att kunna jobba med detta. Han hade heller inte någon susning om vad de här romansbedragarna innebär.
Violet Petersson säger att justitieministern har lovat att polisen ska få mera möjligheter och att regeringen jobbar på att polisen ska kunna arbeta med detta internationellt, för just nu kan polisen inte göra det.
- Det behövs mycket mer samarbete för att detta ska funka, för detta är en internationell plåga, säger hon.