Diakonens succékoncept får pris av prinsen

Fritidsbankens verksamhetsledare David Mathiasson (mitten) och ordförande Lena J Olsson, Karlstads stift (till höger) mottog priset Årets peppare av prins Daniel. Foto: Janerik Henriksson/TT
Carina Haak. Foto: Henric Byström/Fritidsbanken

Framgångarna fortsätter för Fritidsbanken.

På måndagens Idrottsgala mottog de priset som Årets peppare 2020 av prins Daniel.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Fritidsbankens verksamhetsledare David Mathiasson (mitten) och ordförande Lena J Olsson, Karlstads stift (till höger) mottog priset Årets peppare av prins Daniel. Foto: Janerik Henriksson/TT
Carina Haak. Foto: Henric Byström/Fritidsbanken

Uppdaterad med kommentarer av Carina Haak

– Det var naturligtvis en ära och väldigt häftigt, säger Lena J Olsson som är ordförande i föreningen Fritidsbanken.

Hon var också med under prisutdelningen i Globen i Stockholm på måndagskvällen.

Till vardags arbetar hon i Karlstads stift, med international frågor, hållbar utveckling och kyrka-samhälle.

Det var diakonen Carina Haak som kläckte idén: att gratis kunna låna och testa insamlad begagnad sport- och fritidsutrustning i 14 dagar. Hon berättar om bakgrunden till idén:

– Dels är jag mamma själv och har barn som är aktiva och gärna vill prova på olika idrotter. Men hur länge kommer de att hålla på med exempelvis inlines? Och även om de tycker att det roligt och vill fortsätta så kommer de att växa ur detta direkt.

Det andra hon nämner är den diakonala aspekten, upptäckten att föräldrar sjukanmäler barnen under idrottsdagar eftersom de inte har råd med den nödvändiga utrustningen.

– Men det är inte en riktad verksamhet till de som inte har råd, utan något för alla: för miljön, för plånboken och för att få fler att röra sig, säger säger Carina Haak.

– Jag har flera exempel på kollegor som hörde av sig och berättade att de kunde åka på fjällsemester och få med sig snowboardpjäxor, snowboards, skidor och pulkor.

Det handlar alltså om miljö och återbruk, att få fler att komma i rörelse, att erbjuda människor möjligheten att prova på ett yrke genom exempelvis arbetsträning, att skapa ideellt engagemang.

– Det är så häftigt att det är en idé med så många bottnar, säger Lena J Olsson.

Idén blev först verklighet i samarbete med Forshaga kommun inom ramen för integrationsprojektet Ett öppnare Värmland. Arbetet startade 2012 och första banken öppnade året därpå. Kyrkans Tidning har skrivit om projektet flera gånger, bland annat i detta reportage från 2014.

– Det märktes ganska snabbt att behovet var stort. Och kort därefter så blev jag inkopplad i Fritidsbanken och tillsammans med Värmlands idrottsförbund så blev det en regional satsning. Och därifrån var steget till det nationella inte så stort, säger hon.

I dag finns det 95 Fritidsbanker i landet – från Kiruna i norr till Trelleborg i söder.

– Visionen är en Fritidsbank i varje kommun, vilket inte är en orimlig tanke. En del kommuner är också så stora att de kan ha flera.

Men det gäller också att växa varsamt, menar hon.

– Vi vill kontinuerligt utveckla de Fritidsbanker som redan finns, och att se till att inte tumma på kvaliteten. Oavsett vilken bank du kommer till så ska du känna igen dig, med bra service där du kan lita på att utrustningen du lånar servas kontinuerligt. Det handlar ju om säkerheten.

Vad betyder det för alla som jobbar och verkar i Fritidsbankerna runt om i landet?

– Det betyder samma för oss alla: det är en dörröppnare. Och det är ett kvitto på det vi alla har slitit för, säger hon.

Hon pekar också på en färsk forskningsrapport från det statliga forskningsinstitutet Rise som visar att bankerna är en framgång: att fler kommer ut i rörelse och testar nya saker.

Varför tycker du att Svenska kyrkan ska engagera sig i detta?

– Det ska vara en självklarhet att Svenska kyrkan ska vara där människor är och möta dem i vardagen, att kyrkan är med som samhällsbyggare, säger hon.

Fritidsbanken har fått flera priser sedan starten. I fjol fick de det nyinstiftade Fair play-priset på Idrottsgalan, och Carina Haak har också tilldelats Karlstads kommuns miljöpris 2017.

Årets peppare delas ut av organisationen Generation pep som startades på initiativ av kronprinsessparet. Verksamhetschef är Carolina Klüft som också sitter i prisjuryn.