I Skarpnäcks församling i Stockholm har personalen under den senaste tiden märkt att osten som serveras till mackorna på den öppna förskolan tar slut ovanligt snabbt. Och när det vid verksamheten för ensamstående föräldrar står lax på menyn blir både barn och vuxna påtagligt glada.
– Det är sådant man inte har råd att köpa hemma längre. Det har skett någon sorts skifte i det som handlar om mat, säger diakon Pia Petersen.
Svårt att få pengarna att räcka till efter vabb
Pia Petersen är kontraktsdiakon och efter en fortbildningsdag i Stockholm stift om profetisk diakoni blev hon och tre andra kontraktsdiakoner, Jonas Bodin i Vallentuna församling, Lisa Hofverberg i Hammarby församling och Pernilla Landin i Stockholms domkyrkoförsamling, inspirerade att skriva en debattartikel. Den publicerades i lokaltidningen Mitt i Vallentuna och beskriver ett Stockholm där fler och fler behöver hjälp för att kunna äta sig mätta. Kyrkan möter nu en ny grupp utsatta som tidigare klarat sig på egen hand.
– Man kan ha jobb men har kanske vabbat mycket och då räcker inte pengarna till julklappar, elräkningen eller till januari när skolan börjar, säger Pia Petersen.
Diakonerna skrev att kyrkan inte ensam har resurser för att möta behoven och att det är dags för kommunerna att ”steppa upp”.
– Vi måste börja prata om att försörjningsstödet inte har hängt med inflationen. Att om matpriser och el ökar måste också alla ersättningar från försäkringskassan och försörjningsstödet hänga med, säger Pia Petersen.
Kommuner och socialtjänst som tipsar om kyrkan
Enligt henne har det länge funnits exempel på att kommuner och socialtjänst tipsat människor om att vända sig till kyrkan för att få ekonomiskt stöd, men det har blivit vanligare på senaste tiden.
– Det är fantastiskt att kyrkan och andra frivilligorganisationer finns. Man blir mörkrädd när man tänker på att det inte skulle finnas ett system som räddar dem som faller mellan stolarna, men kyrkan har inte oändligt med resurser.
I Halmstad församling känner diakon Gunne Björhag igen bilden av ett ökande stödbehov. Här har församlingen egna fonder som behövande kan söka pengar från.
– Det som vi har haft mest ansökningar om nu är hyror, elräkningar och hjälp till tandvård, säger hon.