Diakonerna möter fler hungriga

Matpriser diakoni

”Vi måste börja prata om att försörjningsstödet inte har hängt med inflationen”, säger Pia Petersen, diakon i Skarpnäcks församling. Foto: Mikael M Johansson och Fredrik Sandberg/TT

Inflationen och elkostnaderna slår hårt mot dem som redan har det svårt. Många behöver hjälp för att kunna äta sig mätta och diakoner vittnar om att människor slussas vidare till kyrkan när det offentliga skyddsnätet inte räcker till.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Matpriser diakoni

”Vi måste börja prata om att försörjningsstödet inte har hängt med inflationen”, säger Pia Petersen, diakon i Skarpnäcks församling. Foto: Mikael M Johansson och Fredrik Sandberg/TT

I Skarpnäcks församling i Stockholm har personalen under den senaste tiden märkt att osten som serveras till mackorna på den öppna förskolan tar slut ovanligt snabbt. Och när det vid verksamheten för ensamstående föräldrar står lax på menyn blir både barn och vuxna påtagligt glada.

– Det är sådant man inte har råd att köpa hemma längre. Det har skett någon sorts skifte i det som handlar om mat, säger diakon Pia Petersen.

Svårt att få pengarna att räcka till efter vabb

Pia Petersen är kontraktsdiakon och efter en fortbildningsdag i Stockholm stift om profetisk diakoni blev hon och tre andra kontraktsdiakoner, Jonas Bodin i Vallentuna församling, Lisa Hofverberg i Hammarby församling och Pernilla Landin i Stockholms domkyrkoförsamling, inspirerade att skriva en debattartikel. Den publicerades i lokaltidningen Mitt i Vallentuna och beskriver ett Stockholm där fler och fler behöver hjälp för att kunna äta sig mätta. Kyrkan möter nu en ny grupp utsatta som tidigare klarat sig på egen hand.

– Man kan ha jobb men har kanske vabbat mycket och då räcker inte pengarna till julklappar, elräkningen eller till januari när skolan börjar, säger Pia Petersen.

Diakonerna skrev att kyrkan inte ensam har resurser för att möta behoven och att det är dags för kommunerna att ”steppa upp”.

– Vi måste börja prata om att försörjningsstödet inte har hängt med inflationen. Att om matpriser och el ökar måste också alla ersättningar från försäkringskassan och försörjningsstödet hänga med, säger Pia Petersen.

Kommuner och socialtjänst som tipsar om kyrkan

Enligt henne har det länge funnits exempel på att kommuner och socialtjänst tipsat människor om att vända sig till kyrkan för att få ekonomiskt stöd, men det har blivit vanligare på senaste tiden.

– Det är fantastiskt att kyrkan och andra frivilligorganisationer finns. Man blir mörkrädd när man tänker på att det inte skulle finnas ett system som räddar dem som faller mellan stolarna, men kyrkan har inte oändligt med resurser.

I Halmstad församling känner diakon Gunne Björhag igen bilden av ett ökande stödbehov. Här har församlingen egna fonder som behövande kan söka pengar från.

– Det som vi har haft mest ansökningar om nu är hyror, elräkningar och hjälp till tandvård, säger hon.

Skarpnäcks församling

"Socialtjänsten har ett ansvar men det tar den inte alla gånger. Ibland känns det som att socialtjänsten gör det lätt för sig och skickar människor till kyrkan i stället", säger Anna Lönneborg som arbetat som diakon i församlingen sedan 1996. Foto: Mikael M Johansson

Det är främst pensionärer, ensamstående och invandrare som behöver hjälp. Människor som inte har haft råd att spara ihop till en buffert.

– Det kan vara sådant som att om du har barn och kanske behöver en ny overall. Det räcker att det är 500 kronor eller en tusenlapp mer som behövs för att det ska braka ihop.

"Ibland känns det som att socialtjänsten gör det lätt för sig"

I Sundsvalls församling bedrivs ett café dit utsatta och hemlösa kan komma för att umgås och få en matlåda en gång i veckan. Det finns också möjlighet att söka pengar från kollekter och fonder. Anna Lönneborg som arbetat som diakon i församlingen sedan 1996 säger att det är vanligt att människor slussas från kommunen till kyrkan och hon upplever att det är svårare att beviljas stöd från kommunen nu jämfört med tidigare.

– Socialtjänsten har ett ansvar men det tar den inte alla gånger. Ibland känns det som att socialtjänsten gör det lätt för sig och skickar människor till kyrkan i stället.

Anna Lönneborg håller på att kontakta kommunen för att klargöra vad församlingen kan hjälpa till med och inte. Pengar går att söka för exempelvis kläder, medicin och födelsedagspresenter till barn. Men i regel betalar man inte hyror eller advokatkostnader. Det största och viktigaste som skiljer kyrkan från kommunen är dock det sociala och gemenskapen, säger Anna Lönneborg.

– Här kan kyrkan verkligen göra skillnad för samhället. Kommer de till socialtjänsten blir de ett ärende, men inte hos oss. Här är de som du och jag.

Fakta: Försörjningsstöd

  • Försörjningsstödet har räknats upp med 8,6 procent i år jämfört med 2022.
     
  • Riksnormen för försörjningsstödet per hemmavarande barn är på mellan 2 420 och 4 430 kronor, beroende på ­ålder. 
     
  • En ensamstående vuxen får i snitt 3 490 kronor och sammanboende vuxna 6 300 kronor. 
     
  • Försörjningsstödet ska täcka sådant som livsmedel, kläder, fritid, hälsa och telefon.
     
  • Livsmedelspriserna i Sverige ökade med 18,6 procent under helåret 2022. Priserna på exempelvis mejeriprodukter steg med runt 28 procent.


Källor: Socialstyrelsen och statistiska centralbyrån