Diakoni och ekonomi bakom byggsatsningar

Solberga pastorat utanför Kungälv vill att fler äldre ska få ett gott boende och har därför låtit uppföra byggnader med 32 hyreslägenheter. Men man hoppas också att det ska ge intäkter till församlingen. Foto: Gunnar Klingberg

Ett kärvare ekonomiskt klimat gör att församlingar väljer att bygga bostäder. Men satsningarna har också ofta en diakonal dimension.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Solberga pastorat utanför Kungälv vill att fler äldre ska få ett gott boende och har därför låtit uppföra byggnader med 32 hyreslägenheter. Men man hoppas också att det ska ge intäkter till församlingen. Foto: Gunnar Klingberg

När medlemmarna blir färre och intäkterna från kyrkoavgiften sjunker söker många församlingar andra vägar att finansiera verksamheten. Över hela landet planeras och byggs det fastig­heter som ska ge intäkter till kyrkan.

Solberga pastorat i Göteborgs stift i Kungälvs kommun har låtit uppföra tre bostadshus som står färdiga i sommar. Där blir det 32 lägenheter för äldre.

– Vi ser det som en diakonal insats, ett boende som kan få en kyrklig touch, säger kyrkoherde Björn Gusmark.

Idén till boendet väcktes av förtroendevalda, och den har tagit många år att förverkliga. Björn Gusmark menar att det krävs ­uthållighet för att gå i mål med sådana projekt.

– Det krävs också några ideella som driver det, säger han.

Kyrkan blir hyresvärd

Det är kö till lägenheterna, så de kommer inte att stå tomma. Men även om det finns fler som vill bo med kyrkan som hyresvärd så finns inga planer på fler satsningar just nu.

– Vi är ett ganska litet pastorat så vi är glada att gå i land med detta.

Det är alltid många känslor förknippade med byggnader. Men valet mellan en 1100-talskyrka och ett 50-talshus är ganska enkelt

I Spånga-Kista i Stockholms stift är det bara 16 procent av befolkningen som är medlemmar i kyrkan, något som tvingat församlingen till prioriteringar. Kyrkan i Akalla är redan såld. Nu planerar man att låta riva församlingshuset i Spånga för att uppföra en ny fastighet med kyrkans lokaler i botten och bostadsrätter i våningarna över.

– Det är egentligen inget nytt koncept, så har frikyrkor och invandrarkyrkor byggt i alla år, ­säger kyrkoherde Jerker Alsterlund.

1100-talskyrka eller 50-talshus?

Idén fick man för fem år sedan, men det är en långsam process. Förhoppningen är att det nya huset ska stå färdigt senast 2026. Men det finns de som inte alls vill ha ett nybygge, utan vill att församlingshuset ska vara kvar.

– Det är alltid många känslor förknippade med byggnader. Men vi har också en 1100-talskyrka som vi måste förvalta. Valet mellan en kyrka från 1100-talet och ett 50-talshus är ganska enkelt, säger han.

Han menar att Svenska kyrkan på många platser måste göra val. Ska man låta personal gå för att behålla kyrkor och andra fastigheter? Eller ska man anpassa sitt fastighetsbestånd så att det finns pengar kvar till kärnverksamheten.

– När ekonomin krymper blir det valet tydligare, säger han.

Jerker Alsterlund, kyrkoherde i Spånga-Kista församling, menar att Svenska kyrkan måste bli bättre på fastighetsförvaltning. Foto: Mikael M Johansson

I Osby, i Lunds stift, är situationen annorlunda. Där är fortfarande en majoritet av invånarna medlemmar i kyrkan. Men pastoratet har ändå satsat på både förskole- och fritidsverksamhet. Förra året köpte man in ett äldreboende i Loshult som man planerar att bygga om till 17 lägenheter.

– Vi ville göra något för de äldre också, säger Klas Roos, som är kyrkokamrer.

Inspirationen kommer delvis från frikyrkan Kungsporten i Jönköping, som integrerat boende för äldre med församlingslivet. Människor som varit ensamma blir plötsligt del av ett större sammanhang.

– Vi blev helt frälsta av Kungsportskyrkan, det var ett enormt engagemang bland de boende och de umgicks över åldersgränserna, säger Klas Roos.

Trots att det är oklart när lägenheterna kan stå klara finns det redan ett intresse för dem. Under tiden hyr kommunen delar av fastigheten som äldreboende.

Förskolan, fritidsverksam­heten och det arbetsmarknadsprojekt som församlingen driver har gett många positiva effekter.

– Vi vill vara en dynamisk församling som har nära kontakter med samhället. Och nu är vi en aktiv part i samhället, säger han.

Fakta: Några pastorat som ska eller vill bygga:

Osby: Har köpt ett äldreboende som man planerar att omvandla till 17 lägenheter.

Örebro: Almby kyrkpark håller på att byggas för äldre och studenter tillsammans.

Växjö: Skissar på att uppföra fastigheter som rymmer 250 lägenheter.

Skara stift: Planer på att uppföra Fristad kyrkby utanför Borås med radhus, lägenheter och parhus, samt bostäder i Hol utanför Vårgårda.