Diakonia och Act: "Vi hoppas kunna påverka nye biståndministern"

Benjamin Duosa är ny biståndsminister. Foto: TT

De kristna biståndsorganisationerna hoppas på en dialog med den nyutnämnde biståndsministern Benjamin Duosa. Något de saknat under hans föregångare Johan Forsells mandattid.
 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Bistånd
Benjamin Duosa är ny biståndsminister. Foto: TT

Under förra veckans regeringsförklaring presenterade Ulf Kristersson fyra nya ministrar, bland andra Benjamin Duosa, tidigare ordförande för Moderaternas ungdomsförbund och under senare år vd för tankesmedjan Timbro.

Hans föregångare Johan Forsell (M) har kritiserats hårt av flera biståndsorganisationer som menar att han inte tog vara på organisationernas kunskap och erfarenheter.

– Vi märkte inte av att han hade så stort intresse att sätta sig in frågorna. Om man ska fatta beslut som får stora konsekvenser för många människor så borde han ha lyssnat in oss som arbetar med frågorna, säger Mattias Brunander, generalsekreterare i Diakonia.

Ser fram emot möte

Både Mattias Brunander och Erik Lysén, chef för Svenska kyrkans internationella biståndsarbete Act, ser fram mot ett första möte med Benjamin Duosa. 

– Man kan hoppas på en substantiell, uppriktig dialog där han möter oss. Det är något vi saknat. Som ytterst ansvarig politiker för biståndsarbetet borde det vara en självklarhet att lyssna in vad biståndsorganisationerna har att säga, säger Erik Lysén.

Lever med oro

Biståndsorganisationerna lever med en stor oro över de aviserade nedskärningarna som redan drabbat projekt världen över. Sida har meddelat att de från och med nästa år tänker säga upp samtliga avtal med 17 organisationer som bedriver bistånd till civilsamhällen.

– Det har skapat en stor oro hos svenska biståndsorganisationers samarbetspartner, säger Erik Lysén.

Uppsagda avtal kommer att leda till att hundratusentals människor kastas ut i osäkerhet kring om deras i många fall livsviktiga arbete för bland annat barns och kvinnors rättigheter kan fortsätta. 

Ingen varslad

Samtidigt avslutar Diakonia inom kort sitt finansiella stöd till ett antal länder där man haft särskilda avtal som nu sägs upp. Mattias Brunander berättar att de indikationer som man fått om fortsatta nedskärningar redan har tvingat organisationen till förändringar.  Men ingen personal är ännu varslad. 

– Vi hoppas att vi kan påverka den nye biståndsministern så att vi får mer tid att genomföra förändringar. Men det kommer bli nödvändigt att göra nedskärningar och omprioriteringar. 

"Kaotisk situation"

Diakonia har redan avslutat sitt finansiella stöd till ett antal länder som man haft avtal med, som Kambodja, Burkina Faso och Mali.

– Det är en otroligt kaotiska situation. Vi vet inte hur det kommer att se ut från 1 januari nästa år eftersom vi inte fått några bekräftelser på vad som gäller inför 2025.

Mattias Brunander hoppas att den nye biståndsministern, som inte har tidigare erfarenhet av biståndsfrågor, kommer att vilja ta till vara den stora erfarenhet och kunskap som finns hos biståndsorganisationerna. Något hans företrädare inte  visat prov på, enligt Brunander.

Han ser fram mot att prata med  Benjamin Duosa. Ett genuint, personligt engagemang för de här frågorna tror han är en förutsättning för att bli en bra biståndsminister. 

Fakta: Benjamin Dousa

Född den 5 december 1992 i Kista Han var förbundsordförande för Moderaternas ungdomsförbund MUF 2016–2020. Han har tidigare varit vd för Timbro (2020–2023) och för Företagarna (2023–2024.