– Det är en ny mandatperiod och då är det ett bra tillfälle att följa upp och fylla på med kunskap kring den här rollen. Det kan också komma en del nya ordföranden, säger Anna von Malmborg, utvecklingschef på Skao.
– Ett annat skäl är att församlingarna och pastoraten ställs inför många frågor som kräver strategiskt viktiga beslut. Det kan vara svåra beslut och då har ordföranden en särskilt viktig roll i att leda arbetet på ett bra sätt.
Utbildningen drar i gång i januari och är helt digital. Den är uppbyggd av sju avsnitt som avhandlar ämnena: kallelse och rollförståelse, Svenska kyrkans sammanhang och organisation, kyrkorådet som styrelse, det gemensamma uppdraget, strategi och beslut, mötesledning samt relationen till kyrkoherden.
Varje avsnitt inleds med en film där två programledare pratar med olika kyrkorådsordföranden som delar med sig av sina erfarenheter. Inomkyrkliga eller externa experter som är kunniga inom just det området som avhandlas kan också medverka.
– Det kommer att finnas frågeställningar och tips på metoder som man kan reflektera över själv, tillsammans med vice ordföranden eller tillsammans med hela sitt kyrkoråd, säger Anna von Malmborg.
Hon påpekar att utbildningen är ett komplement till de insatser som Skao, stiften, Sensus och Verbum redan bedriver löpande.
– Vi hoppas att det här ska göra att ordförandena känner att de är rustade för det uppdrag som de har och att de vet vart de kan vända sig om de behöver stöd. I vissa delar får de också en form av kollegial kontakt.
Solveig Ininbergs, stiftsdirektor på Stockholms stift, säger att uppdraget som ordförande i ett kyrkoråd är speciellt utifrån det att Svenska kyrkan har ett väldigt långsiktigt perspektiv för sin verksamhet.
– Det handlar om förutsättningar för väsentliga frågor i människors liv, att komma till tro på Kristus, ett långsiktigt ansvarstagande för våra kyrkobyggnader, för ekonomin och för vad vi lämnar efter oss till nästkommande generation. Därför är det viktigt att lägga resurser på att ge utbildning till ordföranden i kyrkoråd, säger hon.
Vad ser ni för behov?
– Är man ny som ordförande i ett kyrkoråd behöver man ha grundläggande kompetens i vad som står i kyrkoordningen, vad Lagen om Svenska kyrkan innehåller och vilka andra lagstiftningar och direktiv vi har att följa.
– Församlingen är den grundläggande enheten, det är där mötet med människor sker. Det är därför det är viktigt att den här gruppen får bästa förutsättningar och har ordentligt underlag för att bedriva styrelsearbete och fatta viktiga beslut.
Vad hoppas ni blir resultatet?
– Att det ska bli väldigt välfungerande kyrkoråd och kyrkofullmäktige som har förmågan att ta ansvar för den här fyraåriga mandatperioden. Jag har ingen anledning att tro att så inte skulle vara fallet, men vårt uppdrag som stift är att främja att också den demokratiska styrningen ska vara välfungerande.