Dispyt om jojk under ursäktsgudstjänst

Bild från ursäktsgudstjänsten i Uppsala domkyrka i november. I oktober hålls en i Luleå domkyrka. Foto: Mikael M Johansson

I höst hålls en ursäktsgudstjänst i Luleå domkyrka, en av flera gudstjänster som Svenska kyrkan anordnar som en del av försoningen med det samiska folket. Men nu har det uppstått en dispyt om huruvida det ska jojkas under gudstjänsten eller inte.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Bild från ursäktsgudstjänsten i Uppsala domkyrka i november. I oktober hålls en i Luleå domkyrka. Foto: Mikael M Johansson

Svenska kyrkan står visserligen som arrangör, men det är Samiska rådets rekommendationer som styr kyrkans hållning i samiska frågor. Det finns, berättar ärkebiskopens kaplan Fredrik Lidé, olika synsätt kring jojken bland samer.

– Vi som storsvenska företrädare kan absolut inte tolka eller ta ställning till det här själva utan vi följer samiska rådets rekommendation, säger Fredrik Lidé.

­–  Det finns med att man inte är helt bekväm i alla läger med att jojk framförs i försoningsgudstjänsten. Tanken är att ursäktsgudstjänsten riktas till hela det samiska folket, och när det då finns delar av det samiska folket som är tveksam till jojken i gudstjänsten så har man då valt att hellre ta vara på annan samisk musik och sång, för det finns ju mer än bara jojken, fortsätter han.

"Motsägelsefull ursäkt"

När ursäktsgudstjänsten ska hållas den 23 oktober var det tänkt att Jörgen Stenberg, jojkare, kulturarbetare och renskötare från Malå, skulle sjunga två sånger på umesamiska, ett språk som man från båda sidor gärna vill ska få klinga i kyrkorummet. Jörgen Stenberg svarade att han ser sig mer som jojkare och ville hellre bidra med en jojk. Svaret blev nej, och det uppskattades inte, skriver Norrbottens-Kuriren.

Vi som storsvenska företrädare kan absolut inte tolka eller ta ställning till det här själva

Skuldbeläggande av jojken är en del av de historiska oförrätter som kyrkan vill be om ursäkt för. Jag blev helt chockad”, sade Jörgen Stenberg till tidningen.

Och i sitt mejlsvar till Svenska kyrkan skriver han: "Det blir motsägelsefullt att ha en gudstjänst som syftar till att be om ursäkt för att kyrkan förbannat jojken och samtidigt förbjuda densamma från forumet."

"Kyrkan har inga tveksamheter"

– Jag var inte beredd på den reaktionen, säger Fredrik Lidé.

– Men om jag är självkritisk så kanske man möjligen kan läsa mitt mail som att det är från kyrkans håll det finns tveksamheter, och det är det inte, fortsätter han.

Nu ska Samiska rådet träffas inom den närmaste veckan för att eventuellt ompröva sin hållning.

Har man lagt för stor vikt vid dem som tycker att jojken inte hör hemma i gudstjänsten visavi dem som uttrycker en djup besvikelse över att det inte finns jojk i gudstjänsterna? Den balanseringen måste Samiska rådet nu göra, säger Fredrik Lidé.