Döden och begravningen blir snabbt allt mer privat

Begravningsgudstjänst med urna har blivit tre gånger vanligare på fem år. En trend som kommer att hålla i sig, tror Jan-Olof Aggedal. Foto: Mats Schagerström/TT

– Begravningssederna har förändrats långsamt genom århundradena. Men under pandemin ökade takten, säger Jan-Olof Aggedal, präst och docent i praktisk teologi, som forskar om riter.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Begravningsgudstjänst med urna har blivit tre gånger vanligare på fem år. En trend som kommer att hålla i sig, tror Jan-Olof Aggedal. Foto: Mats Schagerström/TT

En tydlig förändring under pandemin är att fler har valt begravningsgudstjänst med urna. 2016 var det 4 procent av alla döda som kremerades innan ceremoni, att jämföra med över 13 procent 2020.

– Om denna trend fortsätter, vilket jag tror, kommer inom fem år var fjärde och inom tio år var tredje begravningsceremoni att ske med urna i stället för kista, säger Jan-Olof Aggedal.

Under hela pandemin kom rapporter om att människor skjuter upp begravningar och att kremera direkt är ett sätt att lagligt flytta fram tidsgränsen för när begravning ska ske, annars är den 30 dagar. Men det innebär att askan måste förvaras under lång tid.

Jan-Olof Aggedal menar att det är problematiskt när det blir lång tid mellan dödsfall och begravning. Dels den etiska frågan att förvara så många döda under lång tid, men också för att sorgen kan bli tyngre. Han tror dock att de långa tiderna mellan dödsfall och begravning kommer att finnas kvar även efter pandemin.

Ceremonier har minskat i åratal

Andelen avlidna som begravs utan en känd ceremoni har ökat under flera år, utom 2021 (se artikeln nedan). Men av dessa är det bara cirka en fjärdedel som verkligen begravs helt utan ceremoni, menar Jan-Olof Aggedal. I samband med de övriga begravningarna har det genomförts någon form av rit, dock utan att någon officiell person som till exempel en begravningsförättare har varit närvarande.

– Man har kanske haft ett personligt avsked med öppen kista eller har suttit länge tillsammans i sjukrummet eller haft en picknick eller en middag, säger Jan-Olof Aggedal.

De begravningar som ökar i dag är de när man inte är så noga med att berätta om den dödes liv.

Även de nya begravningsriterna och ingen ceremoni alls, tror Jan-Olof Aggedal kommer att bestå. Han undrar dock vad som händer med dem som inte får ett ritualiserat avsked och vad som händer med folkhälsan när fler inte får möjlighet att gå på en ­begravning.

Streamingen av begravningar under pandemin har haft betydelse, men har nu nästan helt försvunnit.

– Men det är bra att kunskapen finns. Jag hörde till exempel om ett äldreboende som får begravningarna streamade, det har varit positivt för de äldre som inte har kunnat gå till kyrkan, säger Jan-Olof Aggedal.

Borgerliga begravningar kommer öka

Han betonar att det är viktigt hur filmningen går till:

– Man inte vill hänga ut människor när de tar avsked. Människor som är med digitalt känner ofta att de hamnar lite utanför. Det kan också vara en generationsfråga hur man upplever det på andra sidan skärmen.

En annan trend är att anhöriga tar större hänsyn till vad de själva vill, än till vad den avlidne skulle ha önskat.

– De begravningar som ökar i dag är de när man inte är så noga med att berätta om den dödes liv. Jag har pratat med kollegor som för 20-25 år sedan hörde anhöriga fundera kring frågan: ”Vad skulle mamma ha velat ha?” Nu säger de anhöriga: ”Så här vill vi ha det”.

Detta kan också innebära att begravningen blir borgerlig trots att den avlidna tillhör något samfund.

– Borgerliga begravningar av tillhöriga kommer att fortsätta öka, säger Jan-Olof Aggedal.

Fakta: Begravningar

Begravda enligt svenska kyrkans ordning 2020:

63 158, eller 64,4 procent.

 

Tid från dödsfall till ­begravning:

2012: 19 dagar.

2021: 24,4 dagar.