Domkapitlet: Lars Gårdfeldt har inte gjort fel

Prästen Lars Gårdfeldt. Foto: Malin Lingnert

Protesten att sluta viga heteropar faller inom ramen för Lars Gårdfeldts yttrandefrihet, menar domkapitlet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Prästen Lars Gårdfeldt. Foto: Malin Lingnert

Samkönade äktenskap blev en het valfråga när fler nomineringsgrupper slöt upp bakom förslaget att införa ett nytt vigningsvillkor för att se till att nya präster ska säga ja till att viga homosexuella.

Några dagar innan valet gav sig Göteborgsprästen Lars Gårdfeldt in i debatten och meddelande att han i protest slutar viga heterosexuella par. Orsaken till hans protest var bland annat hur ärkebiskop Antje Jackelén uttryckt sig media kring förslaget om nytt vigningsvillkort, vilket hon menar skulle strida mot Svenska kyrkans ordning.

Lars Gårdfeldt blev på grund av sin protest anmäld till Göteborgs stifts domkapitel. Anmälaren menar att Lars Gårdfeldt förvisso inte gör något som strider mot svensk lag när han vägrar viga heterosexuella i och med att präster har vigselrätt och inte vigselplikt, men hävdar ändå att Gårdfeldt genom sitt ställningstagande dels brister i lojalitet när han motsätter sig ärkebiskopens uttalanden och dels motsätter sig vissa delar av Svenska kyrkan ordning.

Domkapitlet håller inte med och avskriver ärendet med motiveringen:

”Domkapitlet anser sammantaget att Lars Gårdfeldt, så vitt nu är i fråga, inte har överskridit den gräns för yttrandefriheten som vigningen till präst för med sig.”

I sitt beslut hänvisar domkapitlet till att överklagandenämnden i tidigare avgöranden slagit fast att det ställs höga krav på omdömesgillt agerande från präster, diakoner och biskopar, men att det står öppet för den som är vigd till kyrkans tjänst att i olika sammanhang väcka debatt och reflektera kring kyrkans tro och lära.

Lars Gårdfeldt har inte själv tagit del av beslutet i sin helhet ännu, men säger till Kyrkans Tidning:

– Det är beklämmande att domkapitlet hänvisar till yttrandefrihet när de vill avskriva ärendet. Det är ett falskt argument. Att hellre låta ytterligare en präst arbetsvägra, det vill säga mig, i stället för att ta itu med den här allvarliga frågan att homofientliga präster alltjämt ska ha rätt att vigas till prästämbetet, det är att ta den fega vägen.

– Biskoparna är inte i kyrkomötets händer, de kan själva bestämma att i fortsättningen kan ingen bli präst som inte viger alla par.

Har du hittills tackat nej till att viga ett heteropar?

– Det är egentligen en fråga till min chef. Jag hade inga heterovigslar inbokade och vet inte om någon annan fått ta en i stället för mig.