Hans lösning får kollekthåven att fyllas trots att Swish ersatt kontanter

- Med Swishpoletterna kan man känna att man är med och ger, säger Adam Lewerin, vaktmästare i Uppsala domkyrka, som designat poletten. Foto: Marcus Gustafsson/privat

Det var i Uppsala domkyrka som den första polletten föll ner. Sedan har Swishpolletten blivit en viktig ersättare för kontanter.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Kollekt

- Med Swishpoletterna kan man känna att man är med och ger, säger Adam Lewerin, vaktmästare i Uppsala domkyrka, som designat poletten. Foto: Marcus Gustafsson/privat

När Swish ersätter kontanter så förloras något i gudstjänsten. Istället för att skänka kontanter i kollekthåven så ger man genom att trycka på sin smarta telefon. Gåvan blir osynlig och prästen har inget att välsigna i kollekthåven.

I Uppsala domkyrka uppfattade kyrkvärdarna detta som ett problem.

Inte för dyra och enkla att hantera

- Det har funnits en diskussion kring hur man symboliserar kollekt när man ger med Swish. Det handlar dels om att man ska känna att man är med och ger, och dels om att man ska slippa skammen av att inte lägga ner något i håven, säger Adam Lewerin, som är vaktmästare i domkyrkan.

Kyrkvärdarna föreslog att en Swishpollett skulle tas fram som kan läggas i håven som en symbol för en Swishgåva. Adam Lewerin fick i uppdrag att designa polletten och låta trycka upp dem i ett lokalt tryckeri. 

- Uppdraget var att polletterna inte skulle bli för dyra, och inte heller sprida infektioner. Vi ville att det skulle vara något konkret som kan användas länge, och som går enkelt att hantera, säger han.

Första gången polletterna användes var julen 2021. Responsen har från början varit positiv.

Slipper tomma kollekthåvar

- Det är många som tycker att det är trevligt, säger han.

Kyrkvärdarna känner också att deras uppdrag blivit mer meningsfullt. Nu är kollekthåvorna fyllda av polletter och inte tomma som tidigare.

Efter att Kyrkans Tidning haft polletterna på bild har domkyrkoförsamlingen fått många frågor från andra församlingar om dem. Det verkar alltså som att fler församlingar kan ta efter.

Funktionen viktigast

Adam Lewerins råd är att fundera igenom hur polletterna utformas så att det blir lagom med text på dem. Domkyrkoförsamlingen använder plastmynt med påklistrad information.

- Jag tror inte man ska fokusera för mycket på hur polletterna känns, det viktiga är att gudstjänstdeltagarna får möjlighet att lägga något i kollekthåven.

Domkyrkoförsamlingens poletter: plastmynt med påklistrad information. Foto: Marcus Gustafsson