Åklagaren yrkar på sex års fängelse och anser att brottet blir allvarligare på grund av de stulna föremålens höga kulturhistoriska värde.
- Det handlar inte om vilken kung som helst, säger hon.
Under de avslutande förhandlingarna i rättegången mot en 22-åring som åtalas för att ha stulit begravningsregalier från 1600-talet ur domkyrkan i Strängnäs gjorde mannen en kovändning. Han har envist nekat till att ha stulit det kungliga guldföremålen, men förhandlingen inleddes med ett erkännande.
- Det är jag som har begått stölden, sade 22-åringen enligt SVT:s liverapportering.
Under torsdagen lämnade åklagare in kompletterande bevisning. Sedan de stulna begravningsregalierna återfunnits har polisen säkrat spår av 22-åringens dna på två av de stulna föremålen.
- Resultaten från undersökningen talar extremt starkt för att dna:t kommer från (22-åringen), om man bortser från möjligheten att det kommer från en nära släkting, sade åklagaren Reena Devgun i rätten.
Det handlar inte om vilken kung som helst utan om Gustav Vasas son.
- Reena Devgun, åklagare
I sin plädering yrkade åklagaren på sex års fängelse för 22-åringen och hävdade att stölden måste anses som grov, bland annat på grund av föremålens höga kulturhistoriska värde.
- Det handlar inte om vilken kung som helst utan om Gustav Vasas son, sade hon enligt SVT.
22-åringens advokat anser att sex års fängelse är ett för strängt straff och lyfter fram att de stulna föremålen relativt snart återbördades.
- Min bestämda uppfattning är att gärningen absolut inte har ett så högt straffvärde som åklagaren anser. Kanske kan det röra sig om fyra år men jag tycker att det är svårt, säger han.
Ytterligare två unga män, en 26-åring och en 24-åring, har häktats misstänkta för grovt häleri, i samband med återbördandet av det kungliga guldet. Männen är enligt polisens utredning vänner till den åtalade 22-åringen.
De stulna föremålen, ett riksäpple och två kungakronor i guld, användes vid kung Karl IX och drottning Kristina den äldres begravningar i början av 1600-talet. De har ett försäkringsvärde på 65 miljoner kronor, enligt en uppskattning gjord av experten Susanne Silfverstolpe, som tidigare arbetat på auktionsfirman Bukowskis.
- Om man skulle sälja dem så tror jag att de skulle kunna gå för ännu högre summor. Det har visat sig att så här unika föremål är väldigt eftertraktade och då är utropspriset inte så viktigt, säger hon till TT.
Min bestämda uppfattning är att gärningen absolut inte har ett så högt straffvärde som åklagaren anser.
- 22-åringens advokat
I det material som åklagaren på torsdagen lämnade till tingsrätten finns bilder av de stulna regalierna som tydligt visar skador på två av föremålen. Det gyllene riksäpplet har delats på mitten och Karl IX:s begravningskrona har tryckts ihop ovanifrån. Susanne Silfverstolpe har synat de återfunna föremålen och skrivit ner försäkringsvärdet på kronan med fem miljoner kronor till följd av de skador som uppkommit efter stölden. Värdet på guldäpplet har hon räknat ned med 3 miljoner kronor.
Susanne Silfverstolpe hoppas dock på att såväl Karl IX:s krona och riksäpplet kommer att kunna återställas till ett gott skick.
- Det är inte brott på metallen på kronan. Likadant är det med äpplet, det går att buckla ut. Det kommer kanske att vara små emaljskador eller pärlor som saknas, men det kommer att gå att få ett fullgott intryck ändå, säger hon.
Carl Cato/TT