I början av januari föll en dom hos mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt som river upp Botkyrka kommuns beslut om detaljplan för ett projekt med namnet Prästviken.
Prästviken ligger på mark kring Botkyrka kyrka som ägs av prästlönetillgångarna i Stockholm stift. Sedan drygt tio år tillbaka har prästlönetillgångarna jobbat med en plan som ska generera cirka 520 nya bostäder.
– Stockholm växer. Tittar man på Rufs, Regional utvecklingsplan för Stockholm, ses det här som ett utvecklingsområde. Botkyrka kommun har sett samma sak. Och vi vill ju att städer ska växa och någonstans ska människorna bo, säger Gunilla Blom, Centerpartiet, ordförande i Stockholm stifts egendomsutskott.
Bilden av landskapet förstörs
De överklagande aktörerna anser dock att tillräcklig hänsyn till kulturmiljö och landskapsbild inte tas i detaljplanen. Området som Prästviken är en del av är utpekat som riksintresse för kulturmiljövården. Något som förts fram av de överklagande är att den nya bebyggelsen skulle förstöra vyn över Botkyrka kyrka, som är från medeltiden, och över det kringliggande öppna landskapet.
Mark- och miljödomstolen bedömer också att kommunen har gjort fel när det gäller hantering av strandskyddet. Kommunen har har upphävt strandskyddet inom ett område, utan att låta planen granskas efter att ändringen gjordes. Det strider mot plan- och bygglagens krav på granskning vid väsentlig förändring efter ordinarie granskningstid, skriver domstolen.
Viktig jordbruksmark
Prästviken är gammal åkermark och bör därför bevaras som sådan, skriver de överklagande. Enligt miljöbalken får brukningsvärd jordbruksmark endast ändras “om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk.”
Mark- och miljödomstolen menar att den jordbruksmark som finns i området Prästviken är brukningsvärd och att kommunen inte har utrett ordentligt om det finns annan mark som skulle kunna bebyggas istället.
Bristen på utredning av alternativa områden, samt att kommunens agerande strider mot kravet om granskning vid väsentlig förändring, är grund för upphävande av planen, skriver domstolen.
"Synd att det inte har gått i lås"
– Jag tycker det är synd att det inte har gått i lås, eftersom projektet är arbetat så mycket med. Men det är bara att acceptera att möjligheten att överklaga finns, säger Gunilla Blom.
Om egendomsutskottet kommer överklaga domstolens beslut är dock inte bestämt ännu. Gunilla Blom säger att utskottet snarare vill arbeta om planen, men att utskottet också kommer att avvakta och se hur kommunen agerar.
Det har aldrig funnits någon plan om att projektet i Prästviken ska generera inkomster ett visst år, säger Gunilla Blom. Men vinsten från prästlönetillgångarna går till församlingar och pastorat i stiftet och Stockholm stift har stora delar av sin tillgångar på börsen.
– Tittar man nu lite krasst på det så har ju börsen gått ner och det ser ut att bli väldigt dålig utdelning till nästa år. Och det är klart att hade vi haft en försäljning klar, hade vi haft en annan möjlighet till utdelning, säger Gunilla Blom.
Hoppas ni på bostäder i prästviken i framtiden?
– Ja. Kyrkan mitt i byn, med hus runt omkring, har alltid funnits.