Motionen var brett förankrad, den var underskriven av kyrkomötesledamöter från Socialdemokraterna (S), Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) och Vänstern i Svenska kyrkan (Visk), fick starkt stöd i debatten och Samhälls- och kulturutskottet yrkade bifall.
Motionärerna, Sofija Pedersen Videke (S), Linda Isberg, Anders Roos, Sofia Rosenquist och Mattias Rosenquist (Posk) samt Linda Sjöö (Visk), föreslog en nationell dopkampanj, hanterad av nationell nivå, med samma budskap i alla församlingar - för att nå ut bättre med ett gemensamt budskap, och för att ta till vara goda exempel.
Birgitta Lindén (S) talade för utskottet. Hon sa att dopet är en framtidsfråga, dop kan väljas bort på grund av brist på kunskap och relation, och att kyrkan måste försöka nå barn och unga utan upparbetad eller nära relation till kyrkan. Många församlingar har bett nationell nivå om stöd med detta. Det är en utmaning nå dem med svag relation till kyrkan. Nationell nivå kan nå ut bättre, därför yrkar utskottet bifall, förklarade hon.
Motionärerna fick stöd och uppskattning i debatten, från bland andra Magus Ek, Centerpartiet, som är mindre orolig över utträdena, men mer över att för få tar till vara på möjligheten att döpas in i kyrkan.
Berth Löndahl, Frimodig kyrka, uttryckte också sitt stöd för motionen. Men varför kan vi enas om dopkampanj, men inte om en evangelisationskampanj? frågade han.
Sofija Pedersen Videke (S) svarade att en dopkampanj talar om Jesus, så kanske blir bådas önskemål uppfyllda.
Erik Sjöstrand (Posk), strödde lite smolk i glädjebägaren och frågade sig hur den nyvalda kyrkostyrelsen kommer att hantera detta beslut som inte är berett av budgetutskottet? En del av det som föreslås görs redan, i medlemskommunikation och i programmet lärande och utbildning till exempel. Så det är inte säkert hur kampanjen blir behandlad, resonerade han.
Kyrkomötet sade ja till dopkampanjen. Ingen hade yrkat avslag.