Nya EU-regler hotar lägerverksamheten

Läger Svenska kyrkan

Nya EU-regler om dygnsvila kan förändra förutsättningarna för Svenska kyrkans lägerverksamhet. Foto: Jean-Francois Badias/TT, Marcus Gustafsson

Från den 1 oktober skärps kraven på dygnsvila i kollektivavtalet. Det innebär att anställda har rätt till minst elva timmars dygnsvila under en 24-timmarsperiod. “Vi känner stor oro för lägerverksamheten” säger Johan Engvall, presskontakt på Kyrkans akademikerförbund.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Läger Svenska kyrkan

Nya EU-regler om dygnsvila kan förändra förutsättningarna för Svenska kyrkans lägerverksamhet. Foto: Jean-Francois Badias/TT, Marcus Gustafsson

“Allmänna bestämmelser”, som reglerar kollektivavtal inom bland annat offentlig sektor, kommer att skärpas efter att EU-kommissionen uppmärksammat att det finns brister i regleringen om dygnsvila. I Sverige har fackförbund och arbetsgivare i kollektivavtal tidigare kommit överens om egna bestämmelser. 

Nu ska det inte längre vara möjligt att på lokal nivå komma överens om eller besluta om avvikelser från bestämmelserna om dygnsvila. Endast i ytterst ovanliga fall ska det finnas en möjlighet att göra undantag. Det kan gälla i verksamheter som har uppdrag att skydda liv, hälsa och säkerhet. Då ska vilan kompenseras inom sju dygn.

Lägerverksamheten påverkas

Hur regleringen påverkar Svenska kyrkans lägerverksamhet är ännu inte klarlagt, men enligt Nils-Gunnar Karlson, förbundsordförande Kyrkomusikernas riksförbund, kommer facken inom Svenska kyrkan och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (Skao) ha en partsgemensam dialog om frågan. 

Nils-Gunnar Karlson

– Som konsekvens av beskedet tror jag att man kommer behöva planera lägerverksamhet mycket bättre så att de som åker kommer att få den dygnsvila de behöver. Man behöver bemanna upp mer och ge kompensation i vardagsverksamheten.  

Tagit EU-direktiven på mindre allvar

Tidigare har verksamheter gjort avvikelser och tagit EU-direktiven på mindre allvar, vilket Nils-Gunnar Karlson tror är orsaken till de skärpta kraven. Han lyfter även andra aktiviteter som kan behöva planeras bättre.

– Jag tror att man kommer behöva diskutera upplägget för midnattsmässor också.

Johan Engvall

Nyheten har även nått Kyrkans akademikerförbund (KyrkA) som har haft ett inledande möte om förändringen. 

– Vi är väldigt bekymrade över detta och undrar hur man ska kunna ha några läger överhuvudtaget. Om bestämmelsen ska följas fullt ut blir det omöjligt att göra en värdefull verksamhet för barnen, säger Johan Engvall, presskontakt och förbundsstyrelseledamot på Kyrkans akademikerförbund.

Sökt vägledning

Fackförbund och arbetsgivare måste nu ta fram nya avtal som följer EU:s direktiv. KyrkA har sökt vägledning hos Skao om hur förändringen kommer att påverka konfirmationsläger och scoutläger, och hur de ska agera på de skärpta kraven. 

– Vi inväntar vägledning. Jag tror att den process som väntar arbetsgivarorganisationen är att hitta undantag från regeln, när man ser konsekvensen där våra läger och även idrottsrörelsens påverkas. Jag tror inte att EU har tänkt på det. 

Kyrkans Tidning har sökt Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Fakta: EU:s regler för anställdas vila

En arbetsgivare måste se till att personalens genomsnittliga veckoarbetstid – inklusive övertid – inte överstiger 48 timmar under en referensperiod på upp till fyra månader. De anställda måste få minst 11 timmars sammanhängande vila per dygn. Var sjunde dag måste de också få minst 24 timmars sammanhängande ledighet under en referensperiod på två veckor.

Källa: EU