EFS förlorar miljoner på nya bidragsregler

EFS får mellan tre till fyra miljoner i organisationsbidrag varje år. Foto: Marcus Gustafsson. 

Reglerna för statligt stöd till trossamfund har setts över. Enligt regeringens förslag ska bara de organisationer som är registrerade som egna trossamfund i framtiden kunna ansöka om medel.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

EFS

EFS får mellan tre till fyra miljoner i organisationsbidrag varje år. Foto: Marcus Gustafsson. 

I maj presenterade regeringen ett förslag på lagändringar för det statliga stödet till civilsamhälle och trossamfund. Enligt den lagrådsremiss som tagits fram ska kraven skärpas, bland annat ska ett demokrativillkor säkerställa att enbart organisationer som respekterar demokratiska värden och inte utsätter någon för diskriminering ska kunna få bidrag.

Bara registrerade samfund kan söka

De nya reglerna innebär också att endast samfund som är registrerade som ett trossamfund enligt lagen om trossamfund ska kunna få stöd. Det skulle betyda att Evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS, blir utan statligt stöd. EFS är en rörelse inom Svenska kyrkan och alltså inget eget registrerat samfund.

Enligt ekonomichef Roland Hyving så har EFS mottagit mellan tre och fyra miljoner årligen i statligt organisationsbidrag, 250 000 kronor i årligt anslag till Johannelunds teologiska högskola samt bidrag till olika tillfälliga satsningar och ombyggnationer.

”Inga av dessa bidrag kommer EFS att kunna söka om den liggande lagrådsremissen resulterar i lag”, skriver Roland Hyving i ett mejlsvar till Kyrkans Tidning.

Vad skulle det innebära för er verksamhet?

”Det handlar såklart om mycket pengar för en rörelse som för övrigt till så stor del finansieras av medlemmarnas gåvor och det kommer att bli väldigt kännbart för våra lokalföreningar.”

För ni någon dialog med Svenska kyrkan om detta?

”Lagrådsremissen är ju inte så gammal, så därför har vi inte ännu någon dialog med kyrkan. Men jag utesluter inte att vi kommer att prata med kyrkan om vad den ömsesidiga relationen mellan EFS och kyrkan kan innebära i denna fråga. Svenska kyrkan är viktig för oss och vi hoppas såklart att vi uppfattas som viktiga också från kyrkans sida”.

Föreslås träda i kraft näst år

Det nya lagförslaget innebär också att beslut om vilka trossamfund som har rätt till stöd från regering flyttas till myndighetsnivå och kommer att gå att överklagas. De nya lagarna och lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.