Efter kritiken: Nu förtydligas avtalet mellan kyrkan och Stim

Förtydligat avtal mellan Svenska kyrkan och Stim. Foto: Lars Rindeskog

Svenska kyrkans avtal med Stim har mötts av skarp kritik. Bland annat har kyrkomusiker vittnat om höga fakturor och ett krångligt rapporteringssystem.

Nu har parterna kommit överens om ”ett antal förtydliganden”.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Kyrkomusik Musik
Förtydligat avtal mellan Svenska kyrkan och Stim. Foto: Lars Rindeskog

Avtalet mellan Svenska kyrkan och upphovsrättsorganisationen Stim slöts i februari 2018. Det innebar att musik från konserter, musikunderhållning och musikgudstjänster - det vill säga gudstjänster med levande musik som saknar koppling till liturgin - ska rapporteras in.

Det gällde även fri musik vars upphovsperson varit död i mer än 70 år – vilket väckte vrede i yrkeskåren.

–  Självklart ska kompositörerna ha betalt, men någon har klantat sig när det nya avtalet slöts, sade Martin Olsson, kyrkomusiker i Södertälje pastorat till Kyrkans Tidning i januari.

Sedan i somras har parterna förhandlat på nytt, och nu är resultatet klart med ett antal förtydliganden som följd. De är:

  • Svenska kyrkans församlingar behöver inte betala ersättning till Stim för någon form av fri musik. Arrangemang med bara fri musik behöver varken licensieras av eller rapporteras till Stim. Som fri musik räknas all musik där upphovsmännen avlidit för mer än 70 år sedan.
  • Alla gudstjänster får innehålla upp till 30 minuter skyddad musik utan att församlingarna behöver betala för den. Med gudstjänster är utgångspunkten att de utlysts som gudstjänst, följer kyrkohandboken och innehåller bön och gemensam psalmsång. Kyrkoordningen tillåter inte att det tas ut entré för gudstjänster så det är inte aktuellt med entré i dessa fall.

David Axelson-Fisk har fört Svenska kyrkans talan i förhandlingarna.

- Det som uppnås genom avtalet med förskottshantering, prissättning och möjlighet att ha entré upp till 200 kronor inom ramen för denna licens är värdefullt för församlingarna, säger hani ett pressmeddelande.

- Stim söker också vägar att ytterligare förenkla rapporteringen så att vi bara behöver rapportera den skyddade musiken för de arrangemang som har en blandning av skyddad och fri musik.

Stim-fakturorna för 2020 ska vara utskickade, enligt kyrkokansliets pressmeddelane. Fram till början av december kan församlingarna justera underlaget så att man betalar för rätt antal konserter och andra musikarrangemang i enlighet med det förtydligade, ”nya”, avtalet.