Efter Usaid-indragningar: Etiopiska kyrkor tvingas avsluta biståndsprojekt

Yilikal Shiferaw och Gebreselassie Atsbaha från Etiopisk-ortodoxa kyrkan och Bereket Abebe Gebrekidan och Bikila Abeya från Mekane Yesus-kyrkan besökte i mars Sverige. De var här för att stärka relationerna med Act Svenska kyrkan och och träffa representant från utrikesutskottet och Sida. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon
 

Stöd till skolbarn, poliovaccination och flyktinghjälp avslutades från en dag till en annan när Donald Trump stoppade bistånd till Etiopien. Att fullt ut ersätta det stora amerikanska stödet är omöjligt. Nu kämpar lutherska och ortodoxa kyrkans biståndsorganisationer för att hitta alternativa medel. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Yilikal Shiferaw och Gebreselassie Atsbaha från Etiopisk-ortodoxa kyrkan och Bereket Abebe Gebrekidan och Bikila Abeya från Mekane Yesus-kyrkan besökte i mars Sverige. De var här för att stärka relationerna med Act Svenska kyrkan och och träffa representant från utrikesutskottet och Sida. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon
 

I februari annonserade Donald Trump att han ämnade stänga USA:s biståndsmyndighet Usaid och drog in en stor del av det internationella biståndet. Etiopien, som ett av de länder som fått mest pengar från USA, har drabbats hårt.

Bikila Abeya

Bikila Abeya

– Det var inte en etisk indragning. Vi tvingades avsluta flera av våra projekt från en dag till en annan. Det är väldigt abrupt och påverkar verkligen personers liv och uppehälle, säger Bikila Abeya, programchef på Mekane Yesus-kyrkans biståndsgren.

Med stöd från Usaid har Mekane Yesus-kyrkan bland annat hjälpt flyktingar från Sudan och Sydsudan. Nu har kyrkan behövt säga upp 58 anställda och betalar ur egen ficka utgifter som inte kan undvikas - som vakter vid faciliteter i ett flyktingläger, trots att kyrkan inte längre bedriver verksamhet där.  

Beordrade att sluta

EOC-DICAC, Etiopisk-ortodoxa kyrkans utvecklings- och biståndsorganisation, har också tvingats lägga ner flera projekt som bekostats av Usaid. Det har bland annat rört sig om vaccination av kvinnor och barn mot polio och projekt för att stötta barn i deras skolgång.

Gebreselassie Atsbaha

Gebreselassie Atsbaha

– Barnen som varit involverade har kontaktats och blivit åtsagda att plötsligt sluta sina aktiviteter. Du kan föreställa dig hur katastrofalt det är, säger Gebreselassie Atsbaha, humanitär chef på EOC-DICAC.

Enligt representanterna för de etiopiska kyrkorna var det inte ett val att stänga ner projekten - de blev beordrade att sluta. Och fordon som tillhört USAID får inte heller användas.

Letar annan finansiering

För kyrkorna gäller det nu att hitta alternativ finansiering, från donatorer och privat sektor. Men både Bikila Abeya och Gebreselassie Atsbaha säger att det inte tror att det kommer vara möjligt att fullt ut ersätta USAID:s ekonomiska stöd.

Gebreselassie Atsbaha säger att en av de första sakerna man gjorde när beskedet från USA kom var att berätta om sin situation för samarbetspartners i Act-alliansen.

– En del av dem har gett grönt ljus - de kommer avsätta viss finansiering till oss. Från andra har vi fått negativa svar, för de är också drabbade av Usaid-indragningarna.

Tid för solidaritet

Bikila Abeya och Gebreselassie Atsbaha var nyligen på besök i Sverige för att tala om sina organisationers situation. De hoppas på finansiering direkt från Act Svenska kyrkan och på hjälp med kontakt med andra möjliga finansiärer.  

– Vi har varit partners med Act Svenska kyrkan i många år och delar samma värderingar. Det här är en viktigt tid för solidaritet och vi hoppas att Act Svenska kyrkan tar detta ansvar, säger Bikila Abeya. 

Fakta: Kyrkorna i Etiopien

Etiopiska evangeliska kyrkan Mekane Yesus är den enda lutherska kyrkan i Etiopien. Med sina 12 miljoner medlemmar är den största kyrkan i Lutherska världsförbundet.

Har sitt ursprung i mission från bland annat Evangeliska fosterlandsstiftelsen.

2009, när Svenska kyrkan beslutat om att viga samkönade par, bröts samarbetet med Svenska kyrkan. 2024 gjordes försök att återigen fördjupa samarbetet, men Mekane Yesus-kyrkan valde att inte skriva på avtalet.

Kyrkans biståndsgren kallas EECMY-DASSC, vilket står för Ethiopian evangelical church Mekane Yesus development and social services commission. Trots moderskyrkans ställningstagande har EECMY-DASSC och Act Svenska kyrkan fortsatt sitt samarbete.

Etiopisk-ortodoxa kyrkan är en av världens äldsta kyrkor och är den största orientaliskt ortodoxa kyrkan i världen.

Kyrkans utveckling- och biståndsorganisation heter EOC-DICAC, en förkortning av Ethiopian orthodox church development and inter-church aid commission.

Källa: Wikipedia, Svenska kyrkan

Fakta: Amerikanskt bistånd i Etiopien

2023 fick organisationer och myndigheter i Etiopien 1,8 miljarder dollar i bistånd från USA. De mesta av pengarna gick till humanitärt stöd, följt av hälsoinsatser.

Bara Ukraina och Israel fick mer finansiering.

Källa: Pew Research