Dopet är en kollektiv handling hur mycket vi än individualiserar det. Ett dop är alltid mer och dess löfte en livslång omfamning av Guds ande.
Vårt dop, så är temat för söndagen som väntar. Det gemensamma perspektivet är viktigt; det handlar inte bara om mitt dop. Gud är alltid mer än min Gud, liksom korset är mer än mitt kors och att Jesus för världen givit sitt liv. Inte bara för mig.
Mitt dop är en länk i den långa kedja som kallas den världsvida kyrkan. En del av något större. Det betyder att min egen tro ryms i kyrkans gemensamma tro. All tro måste inte vara min tro. Jag är med, men jag är inte allt.
Vad vet du om ditt dop? Jag har själv ställt den frågan i en predikan även om jag faktiskt är tveksam till den. Frågan alltså. Mitt dop, när det handlar om vårt dop?
Några av oss vet detaljer, berättelser ur en gemensam familjehistoria. Andra av oss vet ingenting, då berättelser, betydelse och bilder fallit i glömska. Och många av oss kanske inte ens är döpta, så frågan riskerar att skapa ett avstånd mellan ett vi och ett dom. Som att ju mer du känner till, desto frommare är du. Kanske överdriver jag nu, men jag tillhör de som saknar både bilder och berättelser om mitt dop.
Häromkvällen upprepade jag ändå frågan på en trevlig middag med goda vänner. Minns du ditt dop och vad betyder det för dig? Det blev ett fint samtal som böljade mellan försök att sätta ord på mysteriet utan att ta till klyschor och ett ifrågasättande av dopets mening om det inte bejakas av den döpte. Vi anade en gemensam förståelse i att det lilla barnet bärs fram på föräldrarnas, faddrarnas eller församlingens tro medan den vuxne närmar sig dopet med en vilja att bejaka sin egen.
Vi var också överens om att dopet är till för människans skull och att Guds kärlek omfamnar både döpta och odöpta. Vi talade om dopet som tillhörighet, en gåva att luta sig mot när annat brister. Och att våga lita till Guds närvaro i våra liv. Trots allt, mitt i allt och genom allt.