Ekonomiutskottet: Digitalisering och samverkan behöver omtag

Ekonomiutskottet fick mer tid för att bli kvar med sina betänkanden.Foto: Magnus Aronson

Strax efter 12 på fredagen blev ett enat ekonomiutskott klart med budgetbetänkandet. Utskottet vill att kyrkostyrelsen återkommer till kyrkomötet om finansieringen av gemensamma lösningar.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Ekonomiutskottet fick mer tid för att bli kvar med sina betänkanden.Foto: Magnus Aronson

Ekonomiutskottet sa ja till det mesta i kyrkostyrelsens budgetskrivelse för 2021–2023 med anledning av coronapandemin. Men utskottet la egna förslag om delar av digitaliseringen och av samverkan.

– Det var intensiva diskussioner, men jag tycker vi fick ihop ett bra betänkande. Alla var mycket engagerade och tog ansvar så att vi till slut hade ett utskott som var nästan helt överens. Det hade jag svårt att tro innan, säger Veine Backenius (C), ekonomiutskottets ordförande.

– Vi förstår oron och att det finns olika behov i olika församlingar och pastorat, säger Mats Ludvigsson (S), vice ordförande i utskottet.

Kyrkostyrelsen föreslog bland annat att församlingarna skulle anslutas till det gemensamma löne- och arvodescentret i Uddevalla, till den gemensam it-plattform, ett gemensamt ekonomicenter, en digitaliserad medlemskommunikation och dokument- och diariesystem, samt elektroniskt arkiv. Anslutningen skulle finansieras via kyrkoavgiften och därmed bli obligatorisk från 2024, var förslaget. Detta i linje med den långsiktiga strategi för digitalisering och samverkan som kyrkostyrelsen antog i våras.

Kyrkostyrelsen går i rätt riktning, men det behövs ett omtag, menar Veine Backenius (C) och Mats Ludvigsson (S). Foto: Magnus Aronson/Ikon

Men flera kyrkomötesledamöter har motionerat mot obligatoriet och många har reagerat negativt på förslaget. Detta tolkar utskottet som att församlingarna och pastoraten inte har fått göra sina åsikter hörda i tillräcklig omfattning och därför inte känner sig delaktiga i förslaget.

Utskottet vill därför ge kyrkostyrelsen i uppdrag att tillsammans med stiften kartlägga hur långt församlingar och pastorat kommit i sin planering av it-lösningar och administrativa system. Den kartläggningen, föreslår utskottet, ska kyrkostyrelsen använda som grund för en ”färdplan” som omfattar vad införandet ska kosta, hur det ska betalas och hur lång tid det ska ta.

– Det är viktigt att låta stora beslut vara förankrade i pastorat och stift så att alla får komma till tals, säger Veine Backenius.

– Målet måste vara att vi ska göra detta på ett ordnat och effektivt sätt, som är förståeligt och transparent. Där vill vi att kyrkostyrelsen ska göra ett omtag vad gäller de delarna. Och vi vill att alla ska ansluta sig för att det är bra, så att alla vill ansluta sig, säger Mats Ludvigsson.

Betyder det att det inte blir obligatorisk digitalisering och samverkan?

– Lönecentret i Uddevalla kommer att bli verklighet, det är redan beslutat. Hur de gemensamma lösningarna ska betalas får kyrkostyrelsen återkomma till i finansieringsplanen, som i sin tur en del av den färdplan som utskottet efterfrågar¸ säger Mats Ludvigsson.

– Kyrkostyrelsen skriver att det är bråttom, men nu när vi kommer att vara decimerade under kyrkomötet kan det inte vara så bråttom att vi inte kan göra det här. Det måste ju vara klart till nästa år, så det kommer förstås bli ett intensivt arbete att få fram allt, säger Veine Backenius.

I corona-budgetskrivelsen skrev kyrkostyrelsen också att flera större utredningar, till exempel om ny stiftsindelning och förutsättningarna för gemensam kapitalförvaltning, som skulle kunna bli aktuella.
De utredningarna är så omfattande, anser ekonomiutskottet, att de måste beredas noggrannare innan kyrkomötet kan ta ställning till dem.

– Och vad utskottet har förstått var det ändå inte kyrkostyrelsens avsikt att de utredningarna skulle påbörjas nu, säger Mats Ludvigsson.