Eldupphör i Gaza: "Ingen verklig fred"

En israelisk kvinna med en anhörig i gisslan väntar på besked om det blir en vapenvila. Foto: Maya Alleruzzo/AP

Efter 15 månader av krig blir det ett eldupphör i Gazakriget. "Oron är stor över att avtalet ska brytas", säger Anna Hjälm, på Svenska teologiska institutet i Jerusalem.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

En israelisk kvinna med en anhörig i gisslan väntar på besked om det blir en vapenvila. Foto: Maya Alleruzzo/AP

I Gaza firar människor det eldupphör som trädde i kraft under söndagen. Avtalet har förhandlats fram med hjälp av USA, Qatar och Egypten och ska bland annat innefatta en frigivning av den israeliska gisslan i utbyte mot palestinska fångar. Eldupphöret gäller i sex veckor, men kan förlängas efter ytterligare förhandlingar.

Anna Hjälm

Anna Hjälm, direktor för Svenska teologiska institutet (STI) i Jerusalem, upplever att människor håller andan under måndagen. 

 – Alla vill så gärna att vapenvilan ska hålla, och man känner en viss lättnad i kroppen. Men samtidigt är oron stor över att den ska brytas. Många palestinier frågar sig också hur stora lättnader det egentligen blir på Gaza.

Hoppas på besök från Sverige

Samtidigt som det blivit eldupphör i Gaza, så är våldet fortfarande närvarande på Västbanken där det rapporteras om bosättarattacker. Många av de palestinier som Anna Hjälm möter betonar också att vapenvila inte är detsamma som en verklig fred.

På den israeliska sidan finns en stor glädje över att gisslan ska friges, men missnöjda röster hörs också, israeler som tycker att avtalet är fördelaktigt för Hamas.

 – Det finns också en oro bland israeler för den gisslan som är kvar. Ska alla få komma ut?

Anna Hjälm hoppas att läget ska stabiliseras så att det åter blir möjligt för svenska och andra utländska grupper att besöka STI.

Bereda plats för dialog

 – Vi vet att mötena och engagemanget behövs kanske mer än någonsin. Att människor kommer hit för att lyssna och dela situationen som den är nu är viktigt, det hör vi inte minst från palestinska kristna. 

Under kriget har somliga dialoggrupper mellan palestinier och israeliska judar fortsatt, medan andra har satts på paus.

 – Situationen kommer nog vara så fortsatt känslig att vårt uppdrag inte blir att initiera nya dialoggrupper utan att bereda plats för dem som vill träffas, säger Anna Hjälm. 

Hania Kassicieh-Persekian är ortodoxt kristen palestinier och arbetar som programkoordinator på Kristna studiecentret i Jerusalem som studieförbundet Bilda driver. Hon har blandade känslor inför avtalet, hon känner både glädje och sorg: 

Vill ha slut på ockupationen

Hania Kassicieh-Persekian

 – Avtalet är bra för människorna i Gaza. Men nu när alla säger att de vill bygga upp Gaza undrar jag hur det ska en återuppbyggnad  ska gå till när så många människor förlorat sina kära och så många skadats. 

Hania Kassicieh-Persekian betonar att hon är glad över att människor inte ska dödas varje dag, över att många nu kan återvända till sina hem och lämna de kalla tälten och att många palestinska fångar nu släpps.

 – Vi är trötta på kriget, men freden saknas fortfarande. Vi vill kunna leva i rättvis fred, utan bosättares våld på Västbanken, med ett slut på ockupationen av Västbanken och med ett totalt stopp för kriget i Gaza. 

Tror du att det är möjligt? 

 – Det är dags nu och hoppet lever, säger Hania Kassicieh-Persekian.

Fakta: Avtalet om eldupphör

Fas 1:

  • Från den 19 januari klockan 12.15 och sex veckor framåt.  
  • Totalt eldupphör.
  • 33 israeliska gisslan – kvinnor, barn, sjuka och civila över 50 år – släpps.
  • Ett "stort antal" palestinier fängslade i Israel släpps.
  • Israel drar tillbaka sina styrkor från tätbefolkade områden i Gaza och flyttar dem mot Gazas gräns mot Israel.
  • Civila tillåts återvända till norra Gaza och Israel släpper in upp till 600 lastbilar med nödhjälp om dagen.
  • Israel låter skadade palestinier lämna Gaza för vård. Gränsövergången i Rafah, mot Egypten, öppnas efter att samtliga kvinnliga gisslan släppts.
  • Israel minskar sin närvaro i gränsområdet mellan Egypten och Gaza, och lämnar det senast 50 dagar efter första fasens start.

 

Fas 2:

  • Om alla villkor anses ha uppfyllts släpper Hamas samtliga kvarvarande gisslan som är vid liv, främst manliga soldater.
  • Då släpper Israel fler fängslade palestinier.
  • Israel inleder sitt "fullständiga tillbakadragande" från Gaza.

 

Fas 3:

  • Om alla villkor anses ha mötts överlämnas kvarlevor döda i gisslan till Israel.
  • En tre- till femårig rekonstruktionsplan inleds under internationell tillsyn.

Källa: TT