Elsa, 17 år: ”I Svenska kyrkan kan jag säga vad jag tycker”

Elsa Ek

Elsa Ek är med i SVT:s program Första dejten teens. Foto: Privat och SVT, första dejten 

Ett öppet klimat och känslan av att höra hemma. Så beskriver 17-åriga Elsa Ek Svenska kyrkan i SVT-programmet Första dejten.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Elsa Ek

Elsa Ek är med i SVT:s program Första dejten teens. Foto: Privat och SVT, första dejten 

Elsa Ek från Karlstad är 17 år och går andra året på gymnasiet. Hon var med i första avsnittet av programmet Första dejten teens där hon också berättade om sin relation till Svenska kyrkan.

– Jag går till Svenska kyrkan för att jag känner mig hemma där och att det är ett öppet klimat, säger hon till Kyrkans Tidning.

Första dejten

I våras fick Elsa Ek ett samtal från SVT som frågade ifall hon ville delta i dejtingprogrammet. Hon hade skickat in en ansökan och kände att hon fått en chans att vara med om något spännande och vill ta den.

– Jag tycker inte om att tacka nej till äventyr, säger hon.

Hon fick en blinddejt med basisttjejen Rebecca. Elsa säger i programmet att hon är redo att ta diskussionen med sin familj och släktingar när hon kommer hem om att det inte är en kille hon har dejtat.

"Hej, jag tycker om tjejer"

– Jag har aldrig sagt rakt ut "hej, jag tycker om tjejer”, men mina föräldrar har alltid vetat det. Jag är bara mig själv och de har insett det på vägen. Nu efter programmet har de bara varit stöttande och säger att om någon säger något dumt ska jag bara strunta i det. 

Elsa är inte medlem i Svenska kyrkan, utan barnvälsignad i en frikyrka. När Elsa var i fjortonårsåldern hörde hon kompisar och klasskamrater prata om konfirmation. Hon blev nyfiken på Svenska kyrkan och såg att Svenska kyrkans unga skulle ha en träff för gymnasie- och högstadieelever. 

– Jag kände som jag brukar – att ta chansen när jag får den. Jag gick dit och lärde känna många väldigt fort och så blev jag kvar. 

Medlem i Svenska kyrkan

Senare konfirmerades hon och tog steget att bli medlem i Svenska kyrkan och Svenska kyrkans unga. Hon har varit med på några riksårsmöten och hennes upplevelse är att det är högt i tak och att det finns möjlighet att förändra.

Elsa beskriver Svenska kyrkans unga som en organisation som inte sopar diskussionsfrågor under mattan.

– Alla får känna sig välkomna och man får verkligen på riktigt komma som man är. Man får säga vad man tycker. Man får vara människa, det räcker med det, säger Elsa.

Konfirmationsledare

Hon har själv varit konfirmandledare och brukar betona för ungdomarna att konfirmationen är till för alla och att man ska kunna upptäcka mer om vad tro är. 

– Vissa är osäkra på vad de tror på eller om de tror och jag brukar säga att det är okej att tvivla. Tron kan variera i olika åldrar och man behöver inte tro till hundra procent för att vara kristen. Det tror jag de tycker är skönt att höra av en som bara är lite äldre än de själva.