Nya nomineringsgruppen som ställer upp i norska kyrkovalet

En valurna med norska kyrkans vapen står redo att ta emot röster från alla medlemmar som är över 15 år. Foto: Den norske kirke

I september hålls kyrkoval i norska kyrkan. Nu har tiden för att registrera nomineringsgrupper gått ut och ett nytt namn finns med - Frimodig kirke.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Norge

En valurna med norska kyrkans vapen står redo att ta emot röster från alla medlemmar som är över 15 år. Foto: Den norske kirke

Den 11 september 2023 hålls kyrkoval i norska kyrkan. Då kan alla medlemmar som är 15 år eller äldre rösta på kandidater till två nivåer - församling och stift. Indirekt väljs också kyrkomötet, som består av medlemmarna i stiftsstyrelserna.  

Till valet har tre nomineringsgrupper registrerat sig - Bønnelista, Åpen folkekirke och Frimodig kirke. Den sistnämnda ställer upp i kyrkovalet för första gången. 

Att vara registrerad nomineringsgrupp betyder att man har ensamrätt på att använda sitt gruppnamn under valet. Registrerade nomineringsgrupper får också ekonomiskt stöd under valet. 

Trots de likalydande namnen finns inget formellt samarbete mellan svenska Frimodig kyrka och norska Frimodig kirke. I valprogrammet finns dock vissa likheter. Frimodig kirke och Bønnelista är båda konservativa grupper. Åpen folkekirke är liberal. 

Krav på jämn könsfördelning

Under våren ska kandidatlistor lämnas in och dessa kan även kommer från andra grupper än de registrerade nomineringsgrupperna. 

Utöver nomineringsgrupperna kommer det i varje valdistrikt att finnas kandidatlistor från en så kallad “nominasjonskomité”. Nominasjonskomitén utses av kyrkoråd respektive stiftsstyrelse och ska hitta kandidater som motsvarar en bredd av åsikter i valdistriktet.   

Ordförande i den norska kyrkostyrelsen är Kristin Gunleiksrud Raaum från Åpen folkekirke. Foto: Bo Mathisen

För alla kandidatlistor som lämnas in finns krav på en könsfördelning med minst 40 procent av båda könen och att minst 20 procent av kandidaterna är under 30 år.

Kyrkoval samtidigt som kommunval

I nuvarande sammansättning av kyrkomötet kommer flest kandidater från Åpen folkekirke, näst flest från Nominasjonskomiténs listor och ett fåtal från Bønnelista. Ordförande i den norska kyrkostyrelsen är Kristin Gunleiksrud Raaum från Åpen folkekirke. 

I Norge sammanfaller kyrkovalet med kommun- och regionvalet och röstningslokaler kommer att finnas i nära anslutning till de kommunala röstlokalerna.  

Vid förra valet, 2019, var valdeltagande cirka 13 procent. 2015 var valdeltagandet cirka 17 procent.

Fakta: Kyrkoval i Den norske kirke

  • Valdag är den 11 september 2023, samtidigt som Norge genomför kommun- och regionval 
  • Alla medlemmar i norska kyrkan som är födda 2008 eller tidigare har rösträtt 
  • Två val genomförs för att välja ledamöter till kyrkoråd och stiftsstyrelse
  • Därmed väljs också ledamöterna till kyrkomötet, då kyrkomötet består av ledamöterna i stiftstyrelserna