En värld av grannar får mångfaldspris

Nätverket möttes i Malmö i januari i år. Foto: Daniel Bramsell/Ikon

En värld av grannar får priset Diversity Index Award 2020, för sitt arbete för ett humant och socialt hållbart Europa. Nätverket består av människor från en mängd olika europeiska religiösa samfund.  

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Nätverket möttes i Malmö i januari i år. Foto: Daniel Bramsell/Ikon

Representanter från olika religiösa samfund och organisationer från hela Europa har under två års tid samlats i nätverket En värld av grannar, för att utbyta erfarenheter och goda exempel från arbetet med migration, samexistens och människor i utsatthet.

Nu belönas nätverket, som kom till på initiativ av ärkebiskop Antje Jackelén, med Diversity Index Award 2020. Priset delas ut sedan 2012 för att lyfta fram inspirerande initiativ för att stärka mångfald, acceptans och rättvisa.

”Årets vinnare mobiliserar motståndskraft för ett uthålligt försvar av mänsklig värdighet som bidrar till ett humant och socialt hållbart Europa”, skriver juryn i sin motivering.

– Det ger glädje, mod och energi att se att vi är många som arbetar för ett humant och socialt hållbart samhälle. Priset bekräftar att nätverket redan fått betydelse, säger Anna Hjälm, programansvarig för En värld av grannar.

Fakta: En värld av grannar

Genom programmet, 'En värld av grannar – Interreligiös praktik för fred', vill Svenska kyrkan bidra till erfarenhetsutbyte och att lära av goda exempel. Det sker genom att människor från olika religiösa samfund och organisationer som arbetar med och för människor på flykt i Europa möts, för att utveckla och fördjupa relationerna.

Programmet tar sitt avstamp i det praktiska arbetet på gräsrotsnivå, med siktet inställt på utökad interreligiös dialog och att utarbeta gemensamma strategier för framtida insatser. 

Under 2018-2020 genomförs en serie arbetsträffar och i början av 2022 kommer ett större möte hållas, där en gemensam vision kommer att presenteras för europeiska religiösa ledare.

Källa: Svenska kyrkan