Energieffektivt och etiskt för framtiden

Arbetet med att effektivisera svenska krematorier pågår, men det finns mycket mer att göra. Foto: Marcus Gustafsson

Svenska kyrkan har som mål att vara klimatneutral till 2030. För krematorieverksamheten innebär det att kremeringar måste ske mer energieffektivt – utan att tumma på etiken.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Kremering

Arbetet med att effektivisera svenska krematorier pågår, men det finns mycket mer att göra. Foto: Marcus Gustafsson

Energieffektiv krematorieverksamhet med bibehållen etik var namnet på det seminarium som anordnades i Eskilstuna i januari. Värd för konferensen var Svenska kyrkan och Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund.

Svenska kyrkans mål att vara helt fossilfri 2023 har varit ett svårt mål att nå på kort tid. Däremot blev det en sporre för många kyrkogårdsförvaltningar, anser Dennis Jansson, vd för Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund. 

Trots ansträngningar har man inte lyckats helt, men arbetet fortgår. I praktiken innebär det att krematorier har bytt ut sina bränslen från olja till mer miljövänliga alternativ.

– Just nu byggs ett helt nytt krematorium i Skövde som drivs av el. Det beräknas stå färdigt 2025, säger Dennis Jansson.

I Oskarshamn pågår bygget av ett hybridkrematorium. Där är den primära värmekällan el. I ugnen finns en traditionell brännare om det behövs extra värme. Den drivs med RME, ett bränsle som ersätter fossila alternativ. 

Men det är inte bara byte av drivmedel som bidrar till energi­effektiviseringen. Exempelvis ser man över ugnarnas täthet samt i vilken ordning kremeringarna ska ske, beroende på kisttyp. 

Ett annat sätt att hushålla med jordens resurser är att låta vattnet som kyler krematorieanläggningarna gå vidare. Det varma vattnet hamnar i kommunens fjärrvärme­ledningar.

– Men det är viktigt att effektiviseringarna inte krockar med etiken, säger Dennis Jansson.

I andra länder som exempelvis Tyskland, kremerar man på sätt som strider mot svenska etiska regler. Där kremeras flera personer samtidigt och kremering sker på natten utan personal på plats. Sverige har riktlinjer som försäkrar att sammanblandning av aska från olika stoft inte ska ske. Nattarbete förekommer inte.