Grunden för tillsynen mot kyrkoherden och diakonen, som är anställd av församlingen men också är Selångers pilgrimscenters föreståndare, är en oro över att dessa prioriterar arbetet med pilgrimscentret framför församlingsarbetet och att de därmed kan ha brutit mot sina vigningslöften.
– Det handlar om deras lojalitet mot Svenska kyrkan, inte om ekonomi, säger stiftsjurist Marie-Louise Olsson Rautalinko, som beskriver situationen som unik:
– Under mina 25 år som stiftsjurist har jag aldrig sett något liknande.
Tillsynsärende inlett av domkapitlet
Men dessutom anser stiftet att församlingens ekonomi och framtid hotas av investeringarna i Selånger pilgrimscenter. Domkapitlet har därför även inlett ett tillsynsärende rörande församlingens ekonomi.
Selånger pilgrimscenter bildades år 2018. Det är en fristående stiftelse och verksamheten bedrivs nu av aktiebolaget Selångers kultur- och pilgrimscenter AB, där kyrkoherden Bror Holm är ordförande. Aktiebolaget har tidigare tillhört församlingen men för ett år sedan beslutade kyrkofullmäktige i Selånger att frikoppla det. Kyrkofullmäktige beslutade samtidigt att föra över 400 000 kr av församlingens medel till stiftelsen och att skänka aktiebolaget till stiftelsen.
Bolaget beskriver verksamheten som: “konferens- och turisttjänster, utbildning, försäljning av souvenirer, anordnande av evenemang och temadagar, kaféverksamhet, minnesstunder och cateringtjänster, korttidsupplåtelse av lokaler samt därmed förenlig verksamhet”.
Stiftet: Oroat sig för verksamheten
Församlingen har investerat 50 miljoner kronor i Selånger pilgrimscenter, varav 11 miljoner kronor är ett lån för själva byggnaden. Totalt omsätter Selångers församling omkring 36 miljoner kronor årligen.
Stiftet har oroat sig för verksamheten en längre tid. Vid en biskopsvisitation 2021 uppmanades församlingen att vidta skyndsamma åtgärder för att säkerhetsställa att församlingen har tillräckligt med pengar för underhållsbehovet av befintliga byggnader. Dessutom skulle församlingen att skriva ett tydligt policydokument om hur dess grundläggande uppgift – gudstjänst, undervisning, diakoni och mission – betjänas av pilgrimscenter.
Biskop Eva Nordung-Byström sade då att pilgrimscenter riskerar att betraktas som endast kommersiellt – då kan det inte försvaras ur ett kyrkligt perspektiv. Men något policydokument har inte upprättats.
– Det råder en obalans. Om en församling bedriver näringsverksamhet ska verksamheten antingen vara nära kopplad till kyrkans grundläggande uppgift eller bidra ekonomiskt till församlingen, säger stiftsjuristen Marie-Louise Olsson Rautalinko.
Gradvis försämring
Domkapitlets tillsynsärende om församlingens ekonomi handlar om pilgrimscentrets påverkan på församlingens ekonomi. Enligt stiftet har den gradvis försämrats och den främsta anledningen är lånen och de stora investeringarna.
– Det måste finnas pengar kvar till att kunna vara kyrka. Det finns en djup oro för hur detta ska gå, i värsta fall kommer de inte att kunna betala löner, säger Marie-Louise Olsson Rautalinko.
Våren 2022 kom en omfattande utredning inför att Selånger församling ska läggas samman med Medelpads södra pastorat 2025. Även i den lyftes oro över församlingens ekonomi.
Kan inte se att åtgärder vidtagits
Trots detta kan stiftet inte se att församlingen vidtagit nödvändiga åtgärder.
Om stiftet beslutar om åtgärder kan det röra sig om inköps- och investeringsstopp, att församlingen behöver se över sina besparingar, eller kanske säga upp fastigheter, säger Marie-Louise Olsson Rautalinko.
Om domkapitlet finner att kyrkoherden eller medarbetaren är illojala mot kyrkan, kan påföljden bli erinran (varning), prövotid eller att de förlorar rätten till att utöva sina ämbeten. Beslut väntas tas i slutet av året eller i januari 2024.
Biskop Eva Nordung-Byström har avböjt intervju med Kyrkans Tidning, med hänvisning till att hon är ordförande i domkapitlet som utreder ärendena.