– Jag vill Svenska kyrkan så väl och jag tror heller inte att det här intitiativet var illa menat. Här verkar det ha blivit fel, säger Omar Ud-Din, präst i Järfälla församling.
Tidigare i våras fick han en enkät från Stockholms stift. Efter ett beslut i stiftsstyrelsen ställdes frågor med målet att inventera och kartlägga samverkan mellan församlingar eller pastorat, och vårdgivare inom psykiatrin vad gäller själavård och psykisk ohälsa.
Enkäten vill bland annat hjälpa stiftet att hitta goda exempel i arbetet med psykisk ohälsa, inventera behoven av fortbildning och stöd samt ta reda på om det finns samverkan med öppenvård och psykiatrin.
Målet på sikt är att skapa nya möjligheter till samarbete mellan kyrkan och psykiatrin.
– Men hur ska jag ens kunna besvara några frågor i ämnet när jag inte för några som helst anteckningar? säger Omar Ud-Din. Jag försöker medvetet glömma det människor berättar för mig och för ingen statistik. Hur ska jag kunna ge några kvalitativa svar?
– En präst och diakon har så djupt inne i sin yrkesroll tystnadsplikten gentemot en konfident. Jag får inte ens bekräfta att samtal har ägt rum. Och hur ska jag helt utan medicinsk kompetens kunna besvara en fråga om jag möter någon med självskadebeteende, personlighetsstörningar eller neuropsykiatriska diagnoser? I församlingen har man betonat vikten av bra koll på dataskyddsförordningen, men hur ska mina svar hanteras av stiftet?
Enkäten har gått ut till alla församlingar och pastorat i Stockholms stift där präster, diakoner, församlingsassistenter och pedagoger har fått besvara enkäten, säger Nina Sagovinter, projektledare och stiftsadjunkt för psykiatri och själavård.
Enkäten har skickats till 740 personer och 200 svar har kommit in från enskilda och grupper i stiftets samtliga församlingar och pastorat förutom två.
Nina Sagovinter säger att enkäten har kontrollerats av jurister. Inga svårigheter med möjliga brott mot tystnadsplikten eller GDPR finns. Hon ser heller inga bekymmer med kommentarer kring diagnoser, säger hon.
– De tillfrågade ska absolut inte ställa några diagnoser, det saknar de kompetens för. Vi har fått veta av våra jurister att vi inte kunde ställa frågor vars svar kopplar samman yrkeskategori och församling, så det finns ingen konflikt med GDPR.
– Att se tecken på någon form av psykisk ohälsa är inte att ställa en diagnos. Vi frågar efter församlingarnas upplevelse av mötet med människor.
Nu kommer en kompletterande enkät att skickas ut till öppenvården inom psykiatrin.