Egendomsnämnderna: "Skogsutredningen måste tåla kritisk granskning"

Det saknades information i Skogsutredningen, säger Anneli Kihlstrand, ENSO:s ordförande. Därför beställde ENSO kompletterande rapporter. Foto: Mikael M Johansson, Magnus Aronson/Ikon, Marcus Gustafsson

Anneli Kihlstrand, ordförande i ENSO, menar att ett bredare underlag behövs inför besluten om skogsbrukets framtid.

Anneli Kihlstrand, som är ordförande i Egendomsnämndernas samarbetsorgan (ENSO), är förvånad över skogsutredaren Göran Enanders höga tonläge. I ett mejl till Kyrkans Tidning skriver hon ”att utredaren misskrediterar såväl förtroendevalda som högsta tjänstemän från de 13 stiftens egendomsförvaltningar, som alla är representerade i ENSO.”

ENSOs uppfattning är att det är helt normalt för alla utredningar/analyser som ligger till grund för ett resultat/beslut att de måste tåla en kritisk granskning.

Borde granskat längre period

Hon pekar på att skogsutredningen till exempel inte redovisat hur varje enskilt stift påverkas av en omläggning av skogsbruket.

Dessutom redovisar Enander konsekvenserna bara 50 år framåt trots att data torde finnas i underlaget för 100 år. Det är inte konstigt att ENSO tittar på konsekvenserna och analyserar utfallet för varje stift, det är helt naturligt och något som Enander bör förstå.

Hon menar också att det behövs en bredare genomgång av forskningsläget än den som skogsutredningen innehåller.

Utredningen diskuterar dessutom mycket begränsat de risker som det medför för kyrkan att genomföra de förändringar som föreslås. ENSO har därför velat granska förslagen utifrån det perspektivet.

Vill ha ett bra underlag

Motivet för ENSO har enligt henne varit att ge förtroendevalda ett bra beslutsunderlag inför ett viktigt beslut.

ENSO hade gärna sett att kompletterande konsekvensanalyser gjorts inför remissrundan, varför jag kontaktade kyrkokansliet och påtalade detta. Där bedömde man att det var viktigare att remissen snabbt kom ut och ville därmed inte invänta ytterligare analys, skriver hon.

Kritikerna menar ju att de analyser som ni beställt missar målet för att de har fel ingångsvärden?

Jag är förvånad över inställningen till att inte vilja ha kompletterande fakta. Dessa frågor tål att vändas och vridas på. Kompletterande analyser är givetvis värdefulla för att se på en komplex fråga ur fler synvinklar. Kompetenta personer har gjort sitt bästa för att vi ska jämföra ”äpplen med äpplen”.

Inte mot hållbarhet

Hon menar att ENSO inte är motståndare till förändringar i skogsbruket.

Jag uppfattar att vi är många som är positiva till intentionerna i utredningen, men inte till hur och i vilken takt det ska ske. Jag hoppas på en sansad och konstruktiv debatt framöver där vi bemöter varandra med respekt.

Vi är förtroendevalda som vill förvalta prästlönetillgångarna hållbart för kommande generationer – hållbart i dess fyra dimensioner. 

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.