I stället har TPLF försökt att konsolidera sin makt i den egna delstaten och till exempel utlyst ett val som centralmakten förklarade som olagligt. Enligt premiärministern har nu militären besegrat TPLF och återtagit kontrollen över delstaten. Men TPLF har sagt att de ska fortsätta strida och många bedömare varnar för inbördeskrig.
— Om det blir ett långvarigt krig så kan det bli destruktivt för hela landet. Men om det lugnar ner sig snabbt kan det visa att Abiys regering lyckas skapa ordning och reda, säger Erik Johansson.
I det etiopiska politiska livet spelar etnicitet en stor roll. Erik Johansson tror att ledare för andra folkgrupper noga följer och utvärderar hur Abiy agerar. Inom oromo-folket, en av de stora folkgrupperna i landet, har det länge funnits starka krav på självständighet.
— Men om Abiy slog ner hårt i Tigray så kan han göra det mot extrema oromo-grupper också.
Erik Johansson menar att etiopier i allmänhet inte uppfattar demokrati på samma sätt som i västvärlden. De förväntar sig att till exempel en premiärminister gynnar sin egen folkgrupp.
— Klanen och stammen är ett försvar för mig gentemot fientliga stammar runtomkring. Att ha en politisk-ideologisk diskussion i olika politiska frågor har varit helt okänt, säger han.
När Abiy Ahmed genomför demokratiska reformer öppnar han för etniska konflikter som varit undertryckta. Spänningarna är också märkbara i Etiopiens många kyrkor. Enligt Erik Johansson är de traditionella ortodoxa kyrkorna i hög grad baserade på etnicitet medan de yngre evangeliska kyrkorna är mer blandade, även om spänningar förekommer även där.
— De evangeliska samfunden har löst det genom att helt hålla sig utanför politiken. Men det innebär att när kyrkorna skulle behöva ta ställning så gör man det inte heller, säger han.