Ett år efter svinpesten: Så påverkades Svenska kyrkans skogsbruk

Ett vildsvinskadaver som påträffats i det smittade området provtas för afrikansk svinpest. Sedan september förra året har ingen smittspridning påvisats. Foto: Pontus Lundahl/TT

Jaktarrenden som inte drevs in och dispens för att få plantera träd. Det blev konsekvenserna för prästlönetillgångarna i Västerås stift under ett år med svinpest. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Ett vildsvinskadaver som påträffats i det smittade området provtas för afrikansk svinpest. Sedan september förra året har ingen smittspridning påvisats. Foto: Pontus Lundahl/TT

Den 6 september 2023 upptäcktes ett fall av afrikansk svinpest i Sverige. Afrikansk svinpest är en mycket smittsam sjukdom som drabbar vildsvin och grisar och Jordbruksverket fastställde ett stort område i Västmanland och delar av Dalarna som smittad zon.

Under året har mycket gjorts för att bekämpa spridningen av smittan och på årsdagen av konstaterandet av smittan skickade Jordbruksverket en ansökan till EU om att Sverige ska friförklaras från sjukdomen.

I juni hävde man majoriteten av de restriktioner som funnits inom den smittade zonen. Restriktionerna innebar ett förbud mot skogsbruk, men också mot exempelvis idrottsevenemang, vandring och svampplockning. I dag finns vissa restriktioner som rör hanteringen av grisar och vildsvin finns kvar. 

Sköt fram planerade åtgärder

Inom den smittade zonen finns cirka 1 300 hektar mark som tillhör prästlönetillgångarna i Västerås stift.  

Martin Bäck

– För vår del så har svinpesten inte påverkat jättemycket, men vi har ju inte jättemycket mark i den smittade zonen jämfört med många andra, säger stiftsjägmästare Martin Bäck.

Prästlönetillgångarnas område består främst av skogsmark och när den afrikanska svinpesten slog till hade man få planerade åtgärder i området.

– Det var lite plantering och lite röjning. Men planteringen har vi fixat nu och de andra åtgärderna var sådant som vi kunde skjuta på ett år.

Fick dispens för plantering

För trädplanteringen ansökte, och fick, prästlönetillgångarna dispens för att få tillträde till området under våren. Det var viktigt, säger Martin Bäck, att få till föryngringen av skogen i rätt tid.

– Vi tycker att Jordbruksverket har hanterat det bra. Och det är väldigt kul att man nu ansöker om att friförklara området. 

Restriktionerna har inte lett till någon nämnvärd påverkan på prästlönetillgångarnas ekonomi, säger han.

– Vi tog inte ut något jaktarrende för de drabbade jaktlagen som var i området. Det var en viss ekonomisk förlust för oss, men det kändes rimligt att kan de inte få tillträde för marken, kan vi inte ta ut något arrende.  

Fakta: Afrikansk svinpest

  • Afrikansk svinpest är en smittsam virussjukdom som drabbar europeiska vildsvin och grisar med allvarliga klinisk sjukdom (feber, blödningar, vinglighet, dålig matlust) och död oftast in om en vecka.
  • Sjukdomen drabbar inte människor.
  • Sjukdomen finns inom Europa sedan 2007 och EU sedan 2014.
  • I september 2023 upptäcktes de första fallen i Sverige. Totalt har 70 fall av afrikansk svinpest påvisats.
  • Den 6 september 2024 skickade Jordbruksverket en formell ansökan till EU om att få Sverige friförklarat från sjukdomen. 

Källa: Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt