Endast ett samkönat par har vigts efter förändringen

"Det är en fråga om mänskliga rättigheter", säger Kira Ertman, kyrkoherde i Esbo svenska församling. Hon är en av dem som vill viga samkönade par trots Finska kyrkans officiellt säger nej. Foto: Lars Rindeskog och Agneta Gestrin. 

Fem av Esbos sex församlingar samt Kyrkslätts församling har öppnat sina kyrkor för samkönade vigslar. Trots det, har endast ett samkönat par vigts. “Jag önskar innerligt att de ska känna sig välkomna”, säger kyrkoherde Kira Ertman, Esbo svenska församling.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Hbtq Vigsel Finland

"Det är en fråga om mänskliga rättigheter", säger Kira Ertman, kyrkoherde i Esbo svenska församling. Hon är en av dem som vill viga samkönade par trots Finska kyrkans officiellt säger nej. Foto: Lars Rindeskog och Agneta Gestrin. 

I maj 2022 valde finska Esbos domkyrkoförsamling att öppna för vigsel av samkönade par. Kort därefter följde Esbos svenska församling dess exempel tillsammans med tre av Esbos övriga församlingar och Kyrkslätts församling. Kyrkoherde Kira Ertman tog initiativet till att öppna för samkönade vigslar i den svenska församlingen och för henne var det en naturlig utveckling.

– Varför ska vi stänga ute en specifik målgrupp? Det är en fråga om mänskliga rättigheter och som präst kan vi inte bestämma vem vi välsignar och inte välsignar.

Vigdes inte i kyrkan

Endast ett samkönat par har vigts av en präst i Finland sedan församlingarna beslutat att viga samkönade par, vilket Svenska Yle var först att rapportera om. Paret vigdes av en präst inom svenska församlingen i Esbo, men inte i själva kyrkorummet. Kira Ertman säger till Kyrkans Tidning att hon tror och hoppas att de inte vigde sig utanför kyrkorummet för att de inte kände sig välkomna till kyrkan.

– Jag har inte skött vigseln men utifrån bokningen verkade det redan från början som att de ville vigas i festlokalen istället.

Enskilda prästers val

Kyrkomötet i Finland har inte sagt ja till att kyrkan ska viga samkönade par. Kira Ertman menar att kyrkans officiella hållning är att ett äktenskap ingås mellan en man och en kvinna – det är enskilda präster och församlingar som på eget initiativ har valt att börja viga samkönade.

Varför har endast ett samkönat par vigts, det är mer än ett år sedan några församlingar öppnade för det?

– Flera av de församlingar som öppnat upp för att viga par av samma kön har populära vigselkyrkor, så jag tror att det delvis har en praktisk orsak. Par måste boka tid i de kyrkorna i maj ett år i förväg och sommaren 2023 var redan uppbokad, så samkönade pars intresse av att vigas i kyrkan kan vi se först nästa år. 

Esbos svenska församling har kontaktpersoner som arbetar med att nå ut till fler personer med information om att samkönade par får vigas i deras församling om de vill, säger Kira Ertman. Det är upp till varje enskild präst i församlingen att bestämma om de vill viga samkönade par eller inte.

Stiftet är positivt

De svenskspråkiga församlingarna i Finland tillhör Borgå stift, oavsett var församlingarna ligger geografiskt. Stiftets biskop Bo-Göran Åstrand är positivt inställd till vigsel av samkönade par. Däremot följer flera finska stift den officiella hållningen, berättar Jan-Olof Fors, kyrkoherde i svenska församlingen i Helsingfors.
– Om en präst viger ett samkönat par i ett stift där biskopen är emot samkönade vigslar kan det bli ett ärende hos domkapitlet säger Jan-Olof Fors.
– Viljan att viga samkönade par har vuxit fram bland många inom kyrkan och de tycker att kyrkan har tagit för lång tid på sig att ändra den officiella hållningen. Kyrkomötets ledamöter är generellt mer konservativa än medlemmarna i kyrkan, säger han.