Storsamling för Europas kyrkor i Tallinn

"Vi möts för att dela erfarenheter, lyssna till och lära av varandra, få inspiration och uppleva att vi är Kristi kyrka tillsammans i Europa" säger Peter Lindvall, enhetschef på kyrkokansliet, som har varit på många stora, ekumeniska samlingar, men i mitten av juni besöker generalförsamlingen för Konferensen för Europas kyrkor för första gången.  Foto: Albin Hillert/CEC, Magnus Aronsson.

Representanter från 113 europeiska kyrkor ska mötas i Tallinn för att ta ut riktningen för sitt ekumeniska samarbete inom Konferensen för Europas kyrkor. Kriget i Ukraina kommer att vara en viktig samtalspunkt.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Europa Ekumenik EU

"Vi möts för att dela erfarenheter, lyssna till och lära av varandra, få inspiration och uppleva att vi är Kristi kyrka tillsammans i Europa" säger Peter Lindvall, enhetschef på kyrkokansliet, som har varit på många stora, ekumeniska samlingar, men i mitten av juni besöker generalförsamlingen för Konferensen för Europas kyrkor för första gången.  Foto: Albin Hillert/CEC, Magnus Aronsson.

I mitten av juni samlas Konferensen för Europas kyrkor, KEK, i Tallinn, Estland. 

– Jag ser fram emot att möta företrädare för de olika kyrkorna och sammanhangen i Europa. På generalförsamlingen delar vi erfarenheter, lyssnar, lär och bestämmer sedan tillsammans vad KEK ska göra de kommande åren, säger Peter Lindvall, chef för enheten för pastoral utveckling med ekumenik på kyrkokansliet. 

KEK håller generalförsamling var femte år och samlades senast 2018 i Serbien

Osäkert kring ryska kyrkors närvaro

Rysslands invasion av Ukraina kommer att märkas under generalförsamlingen 2023. Företrädare från Ukrainas kyrkor deltar i panelsamtal om kyrkan som changemaker i en efterkrigstid och om kyrkans roll i fredsarbete.   

Rysk-ortodoxa kyrkan lämnade KEK 2009. Två andra ryska kyrkor är dock medlemmar, men Peter Lindvall säger att deras relation till KEK har varit distanserad under flera år och det är osäkert om någon av kyrkorna kommer att dyka upp under generalförsamlingen. 

– Det kommer i alla fall att vara en väldigt viktig fråga. Förhoppningsvis kan generalförsamlingen bli en säker mötesplats för kyrkorna i den delen av Europa som har svårt att mötas i olika sammanhang. Om kyrkor från Ryssland kommer att vara på plats skapar det möjligheter att ändå samtala med varandra. Vi får se om det blir möjligt.

Vill bedriva mer påverkansarbete  

Bland de svenska deltagarna finns, förutom Peter Lindvall, som är rådgivare, tre andra rådgivare och fyra delegater från Svenska kyrkan, representanter från  Equmeniakyrkan och från Sveriges kristna råd. Svenska kyrkans unga skickar fyra “stewards”, unga medhjälpare. 

Under generalförsamlingen, som pågår 14–20 juni, ska beslut tas kring KEK:s inriktning och strategier de kommande åren. 

KEK har sitt huvudkontor i Bryssel och arbetar bland annat med att vara de europeiska kyrkornas röst mot europeiska institutioner, såsom EU. Sedan den senaste generalförsamlingen har KEK arbetat med att fokusera sitt arbete och tar nu riktning mot mer påverkansarbete, säger Peter Lindvall.  

– KEK vill skapa en tydlighet i vilka uppdrag den har. Det gör att en del till KEK ganska nära knutna organisationer kommer att få en annan relation till KEK framöver och bli helt självständiga. Det kommer säkert att diskuteras på generalförsamlingen om det är bra eller inte.

Hoppas på svenskkyrklig representant i styrelsen

En ny styrelse för KEK kommer också att väljas. Svenska kyrkan har nominerat Karin Sarja, chef för avdelningen för kyrkoliv på kyrkokansliet, till styrelseledamot. 

– Vi hoppas att hon kommer in där och att vi på det viset verkligen kan vara med och påverka framöver, säger Peter Lindvall.

Fakta: Konferensen för Europas kyrkor (KEK)

  • Består av 113 protestantiska, ortodoxa och anglikanska kyrkor från hela Europa.
  • Heter på engelska Conference of European churches, CEC. 
  • KEK bildades 1959. Bildandet var en del av ett fredarbete och blev en bro mellan Öst och Väst under Kalla kriget.
  • “Det ursprungliga uppdraget bär oss framåt i dag, när vi fortsätter att arbeta för ett humant, socialt och hållbart Europa i fred med sig självt och sina grannar” skriver KEK på sin webbplats. 
  • KEK har generalförsamling var femte år. Den 14–20 juni 2023 hålls den i Tallinn, Estland. Årets generalförsamling har temat “Under God’s blessing – shaping the future

Källa: CEC