Existentiell hälsa: Populära materialet går på export

Stiftsdiakonen Annaeva Lagergren  fick i uppgift att utveckla ett existentiellt folkhälsoarbete i stiftet. Foto: Privat

Två år efter att Svenska kyrkan lanserade Meningen med mig, som ska stärka ungas existentiella hälsa, har materialet spridits till både Norge och Finland. Även i Sverige blir det allt mer populärt, både i kyrkan och utanför.

Historien börjar på gräsrots­nivå. 2019 kontaktade några kyrkoherdar stiftsprosten i Västerås stift och frågade vad stiftet hade för plan för att hantera det växande antalet barn och unga som inte mår bra. Frågan delegerades till Annaeva Lagergren, stiftsdiakon för diakonalt utvecklingsarbete. Hon fick i uppgift att utveckla ett existentiellt folkhälsoarbete i stiftet.

Svenska kyrkan involverades

Hon tog kontakt med Christina Lloyd, leg psykoterapeut och doktor i religionspsykologi och existentiell hälsa, som fick i uppdrag att utveckla ett material för att stärka ungas psykiska hälsa, i samarbete med praktiker inom Västerås stift och Svenska kyrkans Unga. 

– Ganska tidigt involverades även Svenska kyrkan på nationell nivå, berättar Annaeva Lagergren.

Resultatet blev Meningen med mig, ett forskningsbaserat, icke-konfessionellt pedagogiskt material som riktar sig till unga från 13 år och uppåt. Det är fritt att användas av vem som helst och går att använda utan särskild utbildning för den som har en grund­utbildning och vana att leda grupper och processer. 

– Men vi ordnar också kurser på Stiftsgården Rättvik för de handledare som vill, säger Lotta Eriksson, stiftsadjunkt i Västerås stift.

Material som ger stöd

Lotta Eriksson ingår i utvecklingsgruppen för Meningen med mig och jobbar med utbildning av handledare och församlingsstöd. Hon tror att det som gör materialet så populärt är att det ger handledarna mod att sätta i gång samtalsprocesser.                

– De känner att de får stöd i materialet, säger hon.

En sak som både Lotta Eriksson och Annaeva Lagergren lyfter som speciellt är att samtalen om känslorna kopplas till samtal om mening. Både mening som en resurs i vardagen och meningen med livet.

– Det ger känslorna ett sammanhang, säger Lotta Eriksson.  

I Norden

Initiativet till den norska exporten togs också det på gräsrots­nivå, denna gång från en församling i Norge.

– De hade hört talas om materialet och kontaktade Norska kyrkan nationellt. Det ledde till att ett avtal skrevs mellan det svenska kyrkokansliet och Västerås stift och det norska kyrkokansliet, säger Annaeva Lagergren.

Vägen till Finland var lite annorlunda.

– Vi har själva låtit översätta materialet till finska eftersom det är ett av Sveriges minoritetsspråk. Sedan har Svenska kyrkan nationellt presenterat det på en konferens för pedagoger i Finland, berättar Lotta Eriksson.

I Sverige används Meningen med mig i dag av flera församlingar inom Svenska kyrkan men också av en del verksamheter utanför kyrkan, som till exempel kommuner, skolor, ungdomsmottagningar och Scouterna. Materialet används även på socialpedagogutbildningen vid Sigtuna folkhögskola.

– Vi har också haft ett par kurser där vi har presenterat Meningen med mig för andra trossamfund för att se om vi kan samverka och hitta synergieffekter, säger Annaeva Lagergren.

 

Johanna Ulrika Orre

redaktionen@kyrkanstidning.se 

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.