Fack anmäler församling för brister i arbetsmiljön

Skyddsombud från fyra fackförbund vill att en extern, opartisk resurs utreder arbetsmiljön i hela församlingen. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Fyra fackförbund har gått samman och anmält en församling i Mellansverige till Arbetsmiljöverket. Skyddsombuden anser att inte tillräckliga åtgärder har vidtagits efter rapporter om trakasserier och kränkningar.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Skyddsombud från fyra fackförbund vill att en extern, opartisk resurs utreder arbetsmiljön i hela församlingen. Foto: Naina Helén Jåma/TT

– Rapporterna som kommit in från flera olika anställda gäller främst en person, en hr-konsult som har arbetat i församlingen under flera år. Problemen har funnits en längre tid men eskalerat det senaste året, säger en representant från fackförbundet Kommunal.

I församlingen finns medlemmar från Kommunal, KyrkA, Vision och Lärarförbundet. I arbetsskadeanmälningar och andra skrivelser som inkommit till skyddsombuden vittnas om bland annat rasistiska påhopp, kränkningar, hög arbetsbelastning, ostrukturerad arbetsmiljö och en ovilja hos ledningen att ta tag i problemen.

– Flera av rapporterna från anställda har kommit in efter lönesamtal som genomfördes under hösten. Det var inte lönesamtal utan liknade mer bedömningar av folks personligheter, även gällande saker som inte har med arbetet att göra.

Efter att informellt ha kontaktat kyrkoherden och kyrkorådet utan önskat resultat gick skyddsombud från de fyra fackförbunden samman och gjorde en så kallad 6:6a-anmälan, en formell begäran om åtgärder från arbetsgivaren.

– Kyrkoherden har beslutat om en extern utredning av arbetsmiljön inom begravningsverksamheten varifrån flest anmälningar kommit, men anser att det räcker med en intern utredning i resten av församlingen. Vi anser att det inte är tillräckligt och direkt olämpligt att arbetsgivaren utreder sin egen del i det som upplevts av anställda, säger Kommunals representant.

En begäran om ingripande har nu skickats till Arbetsmiljöverket. I den har skrivelser från sju medarbetare bifogats, främst gäller de negativa upplevelser av olika former av möten med hr-konsulten. Skyddsombuden vill att arbetsgivaren använder sig av en opartisk extern resurs som utreder alla anställdas enskilda uppfattning av hur bemötandet har varit från arbetsgivarens sida, och föreslår åtgärder.

I anmälan till Arbetsmiljöverket står bland annat ”Vi arbets­tagarorganisationer är oroliga för arbetsmiljön och för det vi upplever som en bristande vilja hos arbetsledningen att ta tag i problemet ... Anställda vittnar om en tystnadskultur och en rädsla för repressalier från arbetsledande personer om de lyfter sin röst”. 

Kyrkoherden i församlingen är av annan uppfattning.

– Jag kan bara konstatera att de fackliga organisationerna och arbetsgivaren har olika syn på huruvida vi har gjort tillräckligt eller inte. Vi menar, med stöd av Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, att vi gör det som förväntas av arbetsgivaren, säger kyrkoherden.

Skyddsombuden vill att en extern utredning görs i hela församlingen, du anser att det inte behövs? 

– Det beror på att det ser lite olika ut inom församlingsverksamheten och begravningsverksamheten. Vi kommer att genomföra en psykosocial skyddsrond i församlingsverksamheten, allt i enlighet med regelverket. Den görs av arbetsgivaren och skyddsombuden. 

I skrivelserna som kommit in till skyddsombuden har i flera fall samma person pekats ut som problemet, hur hanterar ni det?

– Vi hanterar och utreder alla anmälningar som kommer in på samma sätt oavsett vem de berör, eller om det är fler riktade mot samma person. Utifrån vad utredningen kommer fram till vidtar vi sedan de eventuella åtgärder som vi finner lämpliga.

Om Arbetsmiljöverket, som nu ska göra en bedömning, skulle komma fram till att det finns brister och att tillräckliga åtgärder inte vidtagits kan myndigheten kommer med krav på åtgärder.

Fakta: Arbetsmiljölagen, kapitel 6 § 6:a

”Om ett skyddsombud anser att åtgärder behöver vidtas för att uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö, ska skyddsombudet vända sig till arbetsgivaren och begära sådana åtgärder.”

Om skyddsombudet inte är nöjd med svaret, kan hen lämna frågan vidare till Arbetsmiljöverket.