Fack och arbetsgivare: Läger kan hanteras trots nya EU-regler

EU-regler

Foto: Marcus Gustafsson och Janerik Henriksson/TT

Kyrkans senaste avtal uppfyller det skärpta EU-direktivet om dygnsvila, anser både facket och arbetsgivaren. Däremot behöver lägerverksamheten planeras bättre för att uppfylla kraven.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
EU-regler

Foto: Marcus Gustafsson och Janerik Henriksson/TT

“Allmänna bestämmelser”, som reglerar kollektivavtal inom bland annat offentlig sektor, kommer att skärpas efter att EU-kommissionen uppmärksammat att det finns brister i regleringen om dygnsvila. I Sverige har fackförbund och arbetsgivare i kollektivavtal tidigare kommit överens om egna bestämmelser.

Nu ska det inte längre vara möjligt att på lokal nivå komma överens om eller besluta om avvikelser från bestämmelserna om dygnsvila. Endast i ytterst ovanliga fall ska det finnas en möjlighet att göra undantag. Det kan gälla i verksamheter som har uppdrag att skydda liv, hälsa och säkerhet. Då ska vilan kompenseras inom sju dygn.

Skärpta direktiv

Det är främst verksamheter inom Sveriges kommuner och regioner (SKR) som avvikit från reglerna och tagit EU-direktiven på mindre allvar, vilket är orsaken till de skärpta direktiven.

Men även Svenska kyrkan omfattas av EU:s regler om dygnsvila. Framför allt handlar det om lägerverksamheten. David Thell, biträdande förhandlingschef på Kyrkans akademikerförbund (KyrkA), berättar att det nya avtalets lägerbilaga därför hamnade i fokus under förhandlarna i våras.

– När vi nu har förhandlat om lägerbilagan vid senaste avtalsrörelsen så ska den uppfylla EU-direktivet. Men självklart behövs ett arbete i den faktiska verksamheten för att uppfylla kraven i bilagan.

Partgemensam dialog

Hur reglerna påverkar lägerverksamheten är dock ännu inte helt klarlagt. David Thell berättar att facken inom Svenska kyrkan och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (Skao) just nu har en partsgemensam dialog om EU-direktivet och Svenska kyrkans avtal i stort.

– Vi har en arbetsgrupp som ser över om man behöver förändra i kollektivavtalen i övrigt där skrivningarna inte är tillräckliga. Vad det kan resultera i vet jag inte nu, men det finns ingen konflikt eller oro mellan parterna i denna fråga i dagsläget.

Avvikelser från dygnsvilan

Avvikelser får göras vid oförutsedda händelser under förutsättningar att arbetstagaren ges kompensation i direkt anslutning till avbrottet från dygnsvilan.

Robert Svec, chefsjurist på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, säger:

– Lägerverksamheten har redan tagit höjd för detta, förhandlingarna avslutades i våras. Då blev det tydligare när arbetstagaren ska kompenseras.